Debatt
”Smartare användning av data – en väg att dämpa matpriskrisen”
Hur blev priset på paprika en regeringsfråga? Den svenska matpriskrisen eskalerade fort. Vissa har förespråkat pristak i syfte att stoppa matinflationen. Men politisk styrning av marknaden är fel väg att gå. Smartare användning av data för att bättre förstå försörjningskedjan kan i förlängningen skapa stora kostnadsfördelar. Det skriver representanter för Infor i ett debattinlägg.
Publicerad: 14 april 2023, 09:37
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Malte Ekedahl, vd för Infor, och Håkan Strömbeck, digital strateg för bolaget.
Foto: Pressbilder
Livsmedelsmarknaden har drabbats av något som kan liknas vid en perfekt storm, med stigande energipriser, svag valuta och ökande räntekostnader. Sannolikt kommer prisnivåerna stabiliseras, men knappast falla tillbaka till tidigare nivåer. Branschen behöver därför vidta åtgärder som gör det möjligt att bibehålla eller öka sina marginaler. Samtidigt som kunder ska ha rätt att inte bara överleva, men leva.
Handlarnas data kan spela en viktig roll om vi ska nå dit. Först och främst ska det betonas att den digitala mognaden bland aktörer inom branschen skiljer sig åt väsentligt. Den del av försörjningskedjan som avser producenter har oftast kommit långt med att modernisera sin produktion. Däremot trevar många fristående handlare fortfarande i mörkret. Man går på magkänsla i sina volym- och sortimentsprognoser. Det slår i sin tur hårt mot priserna.
I en bransch med många starka år bakom sig är det i dag riskfyllt att bygga sina antaganden på historiska erfarenheter. I stället bör handlare satsa mer på en av sina främsta styrkor, data. Gissningarnas tid måste upphöra och verksamheter drivas mer insiktsbaserat för att behålla sina marginaler samtidigt som kostnaderna mot kund inte ökar.
”Teoretiskt sett har de flesta handlare i dag möjligheten att göra både volym- och sortimentprognoser mer träffsäkra”
Teoretiskt sett har de flesta handlare i dag möjligheten att göra både volym- och sortimentprognoser mer träffsäkra. De går att identifiera orderanomalier, det vill säga förändringar i hur och varför kunderna i en butik börjar handla på ett nytt sätt för att i god tid anpassa sortimentet och slippa restlager. Och det finns även möjligheter för handlare att motivera vissa kostnadsökningar mot kund genom ökad transparens som ger kunden inblick i varför en vara kostar som den gör. I allt detta spelar data en central roll.
Om livsmedelsbranschen ska orka leverera på kundernas behov samtidigt som den klarar verksamhetsdrift och utbetalning av löner, behöver digitaliseringstakten och utnyttjandet av data öka. Det kan i förlängningen leda till en bättre balans mellan handlare som driver välmående butiker och kunder som känner att de betalar skäliga priser för sin mat.
Malte Ekedahl,
Nordenchef Infor
Håkan Strömbeck,
Digital Strateg Infor
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.