tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Slutreplik: Tillträdesförbudet för viktigt för att bli en papperstiger

Om åklagarna alltid ska invänta fällande domar är det uppenbart att tillträdesförbudet inte kommer att fungera brottspreventivt, skriver Karin Johansson i en slutreplik i debatten om tillträdesförbudslagen.

Publicerad: 3 september 2021, 08:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Karin Johansson, vd för Svensk Handel.


Ämnen i artikeln:

Brott

Anmälningar som staplas på hög och utredningar som läggs ned med vändande post trots att stark bevisning finns. Rättsväsendets systematiska nedprioritering av butiksbrotten skapar en enorm uppgivenhet. Varför anmäla brott när det aldrig leder till något? 

Mängdbrotten tas inte på allvar och den bistra verkligheten är att det i många fall är nästintill riskfritt att begå brott i handeln. Behovet av åtgärder för att stävja brottligheten är skriande och Svensk Handel oroas över att en alltför snäv tolkning från Åklagarmyndigheten riskerar att göra den nya, och för handeln mycket viktiga lagen om tillträdesförbud, tandlös.  

LÄS MER: ”Åklagarna nekar butiker tillträdesförbud på felaktiga grunder” 

Svensk Handel förstår givetvis att Åklagarmyndigheten anser att tidigare fällande domar är en trygg och säker indikator när tillträdesförbud ska dömas ut. Samtidigt är det viktigt att betona att det inte finns något sådant krav, vilket även en dom i tingsrätten nyligen tydliggjorde. Intentionen med tillträdesförbudet är också att lagen skyndsamt ska användas för att förhindra att framtida brott sker. 

Om åklagarna alltid ska invänta fällande domar är det uppenbart att tillträdesförbudet inte kommer att fungera brottspreventivt. Gärningspersonerna som stjäl och trakasserar butikens medarbetare ställs på tok för sällan inför rätta och i de sällsynta fall det väl sker har det gått lång tid. I många fall läggs också utredningar för brott mot butiker ned med hänvisning till grövre brottslighet, vilket gör att fällande domar uteblir.  

LÄS MER: ”Tillträdesförbud kräver en klar risk för brott” 

Givetvis är det viktigt att ha respekt för den inskränkning som ett tillträdesförbud innebär för den enskilde individen men låt oss aldrig ignorera den omfattande inskränkning som kriminaliteten innebär för alla de som arbetar i handeln. Butiken är arbetsplats för hundratusentals människor som går till jobbet varje dag. Tillträdesförbudet är ett viktigt verktyg för handeln - låt inte den nya lagen bli en papperstiger.   

Karin Johansson, vd, Svensk Handel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Brott

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev