Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Robusta IT-system är vägen framåt - inte kontanter

Lokala och självständiga IT-system snarare än kontanter är nyckeln till att upprätthålla beredskapen vid kriser, skriver Pär Bygdeson, Livsmedelshandlarna.

Publicerad: 22 oktober 2021, 08:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Pär Bygdeson, vd, Livsmedelshandlarna.

Foto: Suvad Mrkonjic


Ämnen i artikeln:

Betalningslösningar

Den IT-attack som flera företag inom handeln drabbades av i somras visade på flera saker. Dels på hur sårbara de system kan vara som vi använder, i flera fall, flera gånger om dagen. Men det visade även på att lösningen på attacker och kriser inte är den som många förespråkar. För att en verksamhet eller en bransch ska vara robust, och klara av att fungera även när det sker störningar, attacker eller plötsliga fel är det viktigt att inte förlita sig på en enda lösning. I Coops fall i somras fungerade inte kassorna under några dagar. Det gick varken att betala med kort eller kontanter. Däremot fungerade självskanningen och online-butiken. Förutom det självklara arbetet med att ständigt se över och förbättra säkerheten i IT-system är det en fördel att ha flera system som arbetar parallellt. Då minskar risken för totalstopp och kunderna kan handla på annat sätt.

I arbetet med att återupprätta en svensk beredskap för olika former av kriser spelar möjligheten att hålla igång IT-system en fullständigt avgörande roll. Utan dessa står vi oss slätt och det är inte rimligt att vi ska skaffa oss manuella backup-lösningar i den omfattning som krävs. 

LÄS MER: ”Handeln avgörande för kontanternas existens” 

Det är lätt att blicka bakåt när man ska ta sikte på framtiden. När beredskapsfrågor är uppe till diskussion i olika former finns det de som vill se en återgång till sjuttiotalet, där det svenska jordbruket står som garant för att det finns mat till befolkningen. Andra verkar för att det ska finnas en stor kontantreserv någonstans som man kan plocka fram när de betallösningar vi använder dagligen inte fungerar. Enligt betalningsutredningen sker 1,3 procent av alla transaktioner i dag i Sverige med kontanter och det finns cirka 45 miljarder kronor i kontanter i cirkulation i samhället. Enligt Svensk Handels undersökning är det tio procent färre handelsföretag som i år tror att de kommer att ha kvar kontanter som betalningsmedel i framtiden, jämfört med förra året. Inom dagligvaruhandeln, i alla fall i fysisk butik tar man emot kontanter i så gott som alla butiker i landet. Ett fåtal har valt bort det. I onlinehandeln är andelen kontanter av förklarliga skäl noll.

Jag håller helt med Björn Eriksson att vi behöver ha robusta system som är svåra att störa, men har mycket svårt att se kontanter som en viktig del i den robustheten. Det finns helt enkelt för liten mängd för det, och om inte Riksbanken är beredd att trycka upp en fem-sexhundra miljarder i blandade valörer och lägga i ett bergrum någonstans, kommer det inte att fungera. Troligen är vägen framåt IT-system som kan agera mer lokalt och självständigt när det blir störningar. 

Pär Bygdeson, vd, Livsmedelshandlarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Betalningslösningar

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev