lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: Tillträdesförbud kräver en klar risk för brott

För tillträdesförbud krävs en klar, konkret och dokumenterad risk för att en person kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där. Det skriver vice överåklagare Peter Lundkvist.

Publicerad: 27 augusti 2021, 05:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Peter Lundkvist, vice överåklagare, Åklagarmyndigheten Foto: Thomas Carlgren


Ämnen i artikeln:

Brott

Svensk Handel skriver i en debattartikel i Dagligvarunytt den 20 augusti att åklagare nekar butiker tillträdesförbud på felaktiga grunder genom att ställa krav på tidigare fällande domar. 

Lagen om tillträdesförbud till butik är ny och innebär att personer över 15 år får förbjudas att vara i en viss butik. En central förutsättning för att förbud ska få meddelas är att det ”på grund av särskilda omständigheter finns risk för att personen kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där”. Lagtexten anger att det vid riskbedömningen särskilt ska beaktas om personen tidigare har begått brott i eller i anslutning till butiken.

Regeringen skriver att det ska göras en nyanserad bedömning av risken i det enskilda fallet. För att tillträdesförbud ska kunna beslutas ”måste risken för brott eller allvarliga trakasserier framstå som klar och konkret”. I de flesta fall bör tillträdesförbud komma i fråga först när någon tidigare har begått brott i butiken. I andra fall kan det vara svårt att påvisa den risk som krävs. Tidigare domar för brott i butiken kan utan vidare läggas till grund för riskbedömningen. I andra fall, till exempel när en förundersökning pågår, är det enligt regeringen svårare att generellt ange vad som bör gälla.

Ett tillträdesförbud innebär en inskränkning för den enskilde. Det är riksdagen som genom lagstiftning sätter ramarna för när människor får utsättas för sådana inskränkningar. Riksdagen har ställt sig bakom regeringens beskrivning om hur lagen ska tillämpas. Det ska såväl åklagare som domstolar följa. Lagen innebär att det på grund av särskilda omständigheter ska finnas en klar och konkret risk för att personen kommer att begå brott i butiken eller allvarligt trakassera någon som befinner sig där. Det måste naturligtvis finnas domar eller annan utredning som stöder att det finns en sådan risk. Annars får tillträdesförbud inte beslutas.

Peter Lundkvist, vice överåklagare, Åklagarmyndigheten

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Brott

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev