Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: Schyst ska vara schyst för alla, liten som stor

Mellan 50 och 80 procent av de svenska böndernas avsättning sker till företag som inte skulle ha något skydd mot handelns otillbörliga affärsmetoder om Svensk Dagligvaruhandels förslag om ett omsättningstak går igenom, skriver Livsmedelsföretagen.

Publicerad: 23 april 2021, 08:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Björn Hellman, vd för Livsmedelsföretagen.


Ämnen i artikeln:

LeverantörSvensk Dagligvaruhandel

När det gäller UTP-direktivet så står det tydligt och klart att ”Direktivets syfte är att bekämpa otillbörliga affärsmetoder”. För oss på Livsmedelsföretagen är det en självklarhet att schyst ska vara schyst för alla. Otillbörliga affärsmetoder ska inte förekomma i någon seriös affärsrelation, oavsett storlek på företag. Jag har därför mycket svårt att förstå att Svensk Dagligvaruhandel nu gör allt de kan för att ett antal av våra medlemsföretag ska undantas från denna reglering och därmed riskera att utsättas för otillbörliga affärsvillkor. 

LÄS MER: Svensk dagligvaruhandels replik på Livsmedelsföretagen 

I repliken påstås att det omsättningstak som Svensk Dagligvaruhandel försöker få riksdagen att införa – tvärtemot både den statliga utredarens förslag och ett stort antal tunga juridiska instanser – endast skulle beröra någon ”promille” av alla företag i primärproduktionen och förädlingsledet. Statistik kan som bekant användas på många olika sätt. I den ”promillen” ryms nämligen 60 procent av omsättningen inom den svenska livsmedelsproduktionen, med mer än 40 procent av de anställda. Mellan 50 och 80 procent av de svenska böndernas avsättning sker till företag som då inte skulle ha något skydd mot handelns otillbörliga affärsmetoder. Det handlar bland annat om 2 500 svenska mjölkbönder inom Arla, 20 000 svenska spannmålsodlare inom Lantmännen och drygt 11 000 svenska gris- och nötköttsproducenter som säljer sin produktion till HK Scan, KLS Ugglarps, med flera. Den där ”promillen” är alltså på många sätt ryggraden i svensk livsmedelsproduktion. 

Under många år har branschen via frivilliga uppförandekoder försökt få stopp på handelns otillbörliga affärsmetoder. Undersökningar bland våra medlemsföretag visar tydligt att detta inte har hjälpt – tvärtom har användningen av metoderna ökat under de senaste åren, till och med under coronapandemin. Uppenbarligen måste det till lagstiftning för att komma till rätta med detta problem. 

LÄS MER: Livsmedelsföretagens ursprungliga debattartikel 

Regeringen har lagt fram en välavvägd proposition som förbjuder otillbörliga affärsmetoder och säger att schyst ska vara schyst för alla. Jag kan ärligt talat inte se varför någon som värnar om den svenska livsmedelsbranschen skulle kunna vara emot ett sådant lagförslag.

Björn Hellman, vd, Livsmedelsföretagen

Läs Svensk dagligvaruhandels replik här

Läs Björn Hellmans första debattartikel är

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev