onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Replik: ”Axfoods bevis påminner mer om Eldorados riksbekante avokadoröra”

När Johan Neuman påstår att en krönika är behäftad med en lång rad fel, blir jag lika nyfiken som alla andra. Vad denna långa rad består av får vi dock aldrig veta, då bevisen mer påminner om Eldorados riksbekante avokadoröra. Den som innehöll 99,6 procent inte avokadoröra. Det skriver Håkan Olofsson i en replik.

Publicerad: 11 januari 2023, 10:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Varumärkesstrategen Håkan Olofsson.


Ämnen i artikeln:

Axfood

LÄS OCKSÅ: ”Lång rad fel i Håkan Olofssons text om EMV”

John Neuman menar att det saknas stöd när jag skriver ”tidigare ambitioner om kvalitet har övergivits” och att dagens generation EMV befinner sig på en helt annan nivå än tidigare. I det sista har han rätt. På den tiden publicerades nämligen ambitionerna så att kunderna kunde läsa dem själva.

Så här skrev Axfood då: ”Som första livsmedelskedja i landet beslutar sig Hemköp för att enbart sälja svenskt kött. Inte för att det är svenskt utan för att vi i Sverige har de strängaste lagarna för djuruppfödning och för att vi i Sverige har motiverade uppfödare som lika länge som Hemköp jobbat för bättre djurhållning och mot tillväxthormoner och antibiotika – för det är genom god djurhållning som salmonellan kan hållas borta.”

Så här skriver de nu (29 augusti 2022): ”Axfood återkallar tre Eldorado- och en Top Choice Poultry-kycklingprodukter efter påvisad salmonellasmitta … De återkallade produkterna innehåller importerad färsk kyckling från Lettland.”

LÄS OCKSÅ: Jättesågningen: ”EMV är gökungar som tar plats på andras bekostnad”

Jag kollade med Livsmedelsverket som berättade att svenska och finländska uppfödare var i stort fria från salmonella – till skillnad från producenter i andra länder.

Johan Neuman skriver vidare ”Men konsumenterna finns inte alls med i Olofssons perspektiv.” Där håller jag faktiskt inte med. Det är för dem vi bygger våra varumärken.

Min kritik handlade varken om dagligvaruhandeln eller EMV. Låga priser är nog bra, men när det sker på bekostnad av kvaliteten, blir isen farligt tunn under fötterna.

Axfoods devis för Eldorado är ”Varor att lita på.” Om jag var Johan Neuman skulle jag lägga till ett ”nästan” i raden. Eller ta mig en funderare på vad som gick fel på vägen.

Håkan Olofsson,
varumärkesstrateg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Axfood

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev