Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Pär Bygdeson: Tillträdesförbud kan förebygga ”matöknar”

Den nyligen införda tillträdesförbudslagen löser inte brottsutvecklingen i handeln. Men den är en viktig signal om att politikerna har förstått vikten av att behålla butiker i utsatta områden, skriver Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna.

Publicerad: 19 mars 2021, 07:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Butiker drabbas av både stöldligor och personer som använder dem som ”skafferi”, menar Pär Bygdeson.

Foto: Helena Grahn


Det är nu tretton år sedan Livsmedelshandlarna gjorde ett första upprop mot brotten i butik. Den gången var det rånen som stod i centrum. Vi hade under ett antal år haft en ökning av rån, framför allt väpnade sådana. Detta problem har i mångt och mycket försvunnit då slutna kassasystem och en snabb övergång till kortbetalningar har minskat tillgången på kontanter i butik. Dessvärre har andra typer av kriminalitet växt fram som inte ansågs vara ett problem för tretton år sedan. 

I dag drabbas butikerna av stöldligor, både svenska och utländska. Ligor som tömmer hyllor på varor som är lätta att sälja vidare. Ofta sker det med fräckhet, de promenerar helt enkelt ut med fyllda kundvagnar till en väntande bil, eller ställer någon vid kassan som säger till personalen att släppa förbi dem. 

Den andra brottstypen som vuxit sig stor är grupper av personer som bor i närheten av butiken och som har den som sitt ”skafferi”. De går in och tar det de behöver för tillfället och drar sig inte för att hota eller slå de som arbetar i butiken, för att sätta sig i respekt. Butikerna anmäler men rättsväsendet har inte verktyg för att hantera den här brottsligheten utan de kriminella kan fortsätta till dess de eventuellt blir dömda för grövre brottslighet.

På sikt leder det till stora problem med otrygghet för personal och handlare. Men även till problem med lönsamheten. Om butiken har ett stöldsvinn på uppemot fyra procent blir det omöjligt att tjäna pengar då en rimlig lönsamhetsmarginal i dagligvarubranschen ligger på tre procent av omsättningen. Effekten av det ser man över tid var butiker läggs ner och var nya butiker etableras.

I dag saknar flera av de utsatta områden som polisen listat dagligvarubutiker som har någon av de kända kedjornas varumärken på fasaderna, och de boende där får resa långt eller handla i små butiker med begränsat sortiment. Det är en bit kvar till det som man i andra länder kalla för food deserts, eller mat-öknar, men utvecklingen går åt det hållet och jag tror att när man tittar på detta om ett par-tre år så har den utvecklingen fortsatt.

Den nya lagen om tillträdesförbud som trädde i kraft första mars, är i sig inget som kommer att påverka den utveckling vi har. Men den är en första signal om att politikerna har förstått att handeln är en utsatt bransch och att det kanske inte längre är en självklarhet att det finns matbutiker i närheten av där människor bor. Vilket det tidigare har varit. Vi som arbetar inom handeln har fortsatt ett viktigt arbete att göra med att lyfta branschens utsatthet, till ansvariga politiker. 

Pär Bygdeson, vd, Livsmedelshandlarna

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev