Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Maximillian Lundin, Simple Feast: ”För svårt att veta vad maten innehåller”

Publicerad: 16 oktober 2020, 09:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Maximillian Lundin, Sverigechef för Simple Feast, kock och föreläsare med inriktning på hållbar produktion och konsumtion.

Foto: Simple Feast


Ämnen i artikeln:

SortimentLivsmedelsmärkning

Närmare hälften av svenskarna tycker att det är en utmaning att utläsa på innehållsförteckningen om ett livsmedel innehåller konstgjorda tillsatser. Det visar en Novus-undersökning som Simple Feast genomfört nu i september bland 1 047 svenskar. 

I dag krävs en alldeles för hög kunskapsnivå för att de flesta människor ska kunna ta medvetna köpbeslut kopplat till mat. 

Det saknas exempelvis tydliga riktlinjer för vad en produkt får kallas. Är det till exempel rimligt att en produkt som innehåller två procent sojabönor får kallas sojagrädde? 

Vi vet också att användningen av bekämpningsmedel minskar den biologiska mångfalden och kan vara skadlig för hälsan. Ändå finns det i dagsläget inga krav på att redovisa för konsumenten vilka bekämpningsmedel som använts i odlingen av exempelvis grönsaker. Om alla bekämpningsmedel som används redovisas tydligt kan både inköpare av produkterna och konsumenter bättre förstå vad de faktiskt köper. Alla har såklart inte råd att äta hundra procent ekologiskt - men om fler fick tillgång till transparent information direkt i butikshyllan så kanske fler börjar göra bättre val för hälsan och planeten.

Jag föreslår därför en rad åtgärder för Livsmedelsverket, och alla andra som arbetar med livsmedel, att se över:

1. Tydlig Information om bekämpningsmedel

Inför ett krav på att redovisa vilka bekämpningsmedel som använts i produktionen av ett livsmedel. Informationen borde finnas tillgänglig för konsumenten i butik.

2. Redovisa innehållet i procent 

Det är alldeles för enkelt att döpa en produkt på ett vilseledande vis. Innehållet i produkten borde styra vad produkten får kallas. Därför bör det införas en standard att redovisa i procent hur stor andel av samtliga ingredienser som produkten innehåller - även hur många procent tillsatser en produkt innehåller.

3. Stringent sätt att redovisa tillsatser 

Vår undersökning visar att 62 procent av svenskarna har valt bort en produkt för att den innehöll konstgjorda tillsatser. Av denna anledning borde Livsmedelsverket se över hur tillsatser i dag skrivs ut på innehållsförteckningarna och tydligare följa upp att e-nummer och namnet på tillsatsen redovisas. 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev