fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

LRF:s ordförande: ”Sveriges bönder behöver handelns hjälp att klara krisen”

Sveriges lantbrukare befinner sig under extrem press just nu och det är viktigare än någonsin att vi säkrar svensk livsmedelsproduktion. Det skriver Palle Borgström, lantbrukare och ordförande i LRF.

Publicerad: 25 mars 2022, 12:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Palle Borgström, lantbrukare och ordförande i LRF.

Foto: Sören Andersson


Kriget i Ukraina har vänt upp och ner på världen och Europa. Bönderna i Ukraina står inför en mycket osäker odlingssäsong. Just nu är det kanske viktigare än någonsin att Sverige gör allt vi kan för att säkra vår egen hållbara matproduktion. 

Sveriges lantbrukare befinner sig under extrem press just nu. I slutet av 2021 skenade priserna för insatsvaror inom lantbruket. LRF beräknade de ökade kostnaderna till 4,1 miljarder i november. Sedan dess har kostnaderna fördubblats och ligger nu på 8,2 miljarder.

Alla företagare vet att man inte kan fortsätta en verksamhet som går back för varje produkt man producerar

Kostnaderna har skenat men marknaden har inte hängt med i utvecklingen. Många av våra bönder, framför allt djuruppfödare gör en förlust för varje djur de föder upp. Bönder är, liksom Ica, Coop och Axfood, företagare. Alla företagare vet att man inte kan fortsätta en verksamhet som går back för varje produkt man producerar. Att marknaden reagerar allt för långsamt innebär stora konsekvenser för våra bönder och för Sveriges livsmedelsproduktion. 

LÄS MER: Dagabs vd om prishöjningar: ”Vi tar vårt ansvar på stort allvar”

Vi såg det under torkan 2018 då bönderna fick ta hela den ekonomiska smällen samtidigt som livsmedelsföretagen visade stora vinster.

I Sverige har vi en marknad där handeln domineras av tre aktörer. Det skapar möjlighet för handeln att vara väldigt tuffa i prisförhandlingarna, men LRF vädjar nu till handeln att förstå att alla i kedjan måste vara lönsamma för att svenskt lantbruk ska finnas kvar. Många lantbrukare har ännu inte återhämtat sig efter torkan 2018. En nyckel till att öka lönsamheten i branschen är att bönderna, som tar hela risken, får en större del av den krona som konsumenten betalar för maten i affären. 

Primärproducenter, men även till viss del livsmedelsindustrin är i detta läge pristagare. När få aktörer dominerar marknaden för handel till konsument är det svårt att förhandla upp priserna till en nivå som innebär att alla tjänar pengar. Det är dags för våra stora aktörer inom handeln att ta sitt ansvar. 

En nyckel till att öka lönsamheten i branschen är att bönderna, som tar hela risken, får en större del av den krona som konsumenten betalar

Vi har redan sett att några företag inom handeln har kommunicerat att de ser över möjligheten att öka priserna och därmed betalningarna och dessutom göra det skyndsamt. Det är mycket lovvärt, nu måste alla andra aktörer ta samma ansvar. Vi behöver alla hjälpas åt för att säkra produktionen av mat i Sverige och i förlängningen i Europa. 

LÄS MER: Ica sträcker ut en hand till livsmedelsindustrin: ”Beredda att frångå våra vanliga processer”

Vi ser den stora humanitära katastrofen som kriget innebär. Vi ser också oförutsägbara konsekvenser som drabbar Europa med störda handelsflöden och ökade priser. I den situationen är livsmedelsproduktionen en grundtrygghet och en viktig del i vårt gemensamma civilförsvar.

Till dig som handlare, här är våra tre tips:

01. Fronta svenska produkter.

02. Låt bonden få en större del av konsumentpriset i butik.

 03.Se de närproducerade varorna som en del i den lokala samhällsutvecklingen.

Palle Borgström, lantbrukare från Kilanda och ordförande i LRF

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev