Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

LRF Kötts ordförande: Coops agerande stärker både grisbönder och civilförsvar

När Coop bokar 10 000 ton svenskt griskött betyder det inte bara att grisböndernas ekonomi stärks utan också att försörjningstryggheten i Sverige ökar och att vi alla tar gemensamt ansvar för det miljömässiga och förebyggande djurhälsoarbetet som Sverige är är världsledande i. Det skriver Åsa Odell, ordförande för LRF Kött.

Publicerad: 12 maj 2022, 08:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Samarbetet mellan HK Scan och Coop är en bra bit på väg, skriver Åsa Odell, ordförande LRF kött.


Ämnen i artikeln:

Coop

Efter ett halvår av unikt stora utmaningar för svenskt lantbruk i allmänhet och djurbönder i synnerhet ser vi nu flera positiva exempel på när hela livsmedelskedjan och samhället samarbetar för en hållbar livsmedelsproduktion i Sverige.

Regeringens och Centerns förslag på att stötta svenskt lantbruk med ytterligare två miljarder följdes upp med nyheten om att Coop bokar 10 000 ton griskött från svenska gårdar, via ett samarbete med HK Scan.

För oss djurbönder är båda dessa besked en mycket viktig signal om att det finns en framtid. Vi kan andas ut för en stund när vi ser att det finns både kortsiktiga – stödmiljarderna - och långsiktiga – handelsavtalen - lösningar på att öka den svenska livsmedelsproduktionen.

Vi har tidigare sett exempel på hur viktigt det är med långsiktiga avtal mellan handel och bönder. Avtal som gör att vi kan fortsätta att utveckla ett av världens mest miljösmarta jordbruk. Mellan åren 2005-2019 sänkte svensk grisnäring sitt klimatavtryck med 18 procent. Ett arbete vi vill och kan fortsätta med när de ekonomiska marginalerna tillåter. Så när Coop väljer att boka 10 000 ton svenskt griskött betyder det inte bara att grisböndernas ekonomi stärks. Det betyder också att försörjningstryggheten i Sverige ökar, civilförsvaret stärks och att vi alla tar ett gemensamt ansvar för det miljömässiga och förebyggande djurhälsoarbete som Sverige är världsledande i. Det är svensk djurhållning som sedan 1980-talet har lett kampen mot onödig användning av antibiotika. En fråga som övriga EU-länderna de senaste decennierna har imponerats och tagit lärdom av och som nyligen landade i att EU skärpte kraven av antibiotikaanvändning hos djuren. 

Kort sagt finns det 5 anledningar att välja svenskt griskött:

01. Låg användning av antibiotika och därmed bidra till att hejda den enligt WHO största faran mot folkhälsan: antibiotikaresistensen.

02. Minskad klimatpåverkan. Svensk griskötts klimatpåverkan är 40 procent lägre än globalt.

03. Minskat beroende av rysk gas. Svensk grisgödsel är en viktig energikälla till biogasanläggningar. 

04. Bättre levnadsvillkor. Svenska grisar är de som har störst ytor att leva på. 

05. Minskat matsvinn. Svenska grisar tar tillvara på matsvinn och blir därmed en naturlig del av kretsloppet.

Samarbetet mellan HK Scan och Coop är en bra bit på väg, men jag hoppas att detta ses som ytterligare ett gott exempel och en inspiration till övriga handelskedjor att utöka sitt samarbete med oss bönder. För miljöns, djurens, jobbens och vår säkerhets skull.

Åsa Odell, ordförande LRF kött 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Coop

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev