onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

LRF: "Elkrisen i syd hotar hela Sveriges matproduktion”

Det är inte bara butiker i södra Sverige som riskerar att gå under. Den svenska livsmedelsproduktionen är koncentrerad till de hårdast drabbade områdena, och många bönder kämpar för sin överlevnad. Nu kräver en rad LRF handling med effektiva åtgärder från politikerna.

Publicerad: 21 oktober 2022, 12:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Getty Images


I de två elområdena med högst elpriser – SE3 och SE4 – ligger cirka 90 procent av den svenska livsmedelsproduktionen. Den energikris vi har i dag i syd är en potentiell kris för hela den produktionen. Därför efterfrågar LRF nu snabba och effektiva åtgärder av politiken.

LRF:s medlemsföretag är en del av lösningen på framtidens utmaningar. Vi producerar livsmedel, biomassa, energi och mycket annat som samhället behöver. Men det kostnadsläge vår näring befunnit sig i under det senaste året gör att företagen inte kan göra de investeringar som behövs. En del företag riskerar inte att överleva alls.

LÄS OCKSÅ: Paniken hos Ica – Maxi-butiken fick elräkning på nästan en miljon: ”Det är jätteallvarligt nu”

Redan i november förra året flaggade LRF för att Sverige var på väg in i en kostnadskris. Då hade kostnaderna för Sveriges bönder ökat med 4 miljarder på årsbasis. Enligt LRF:s beräkningar har kostnaderna ökat till tio miljarder samt ytterligare två miljarder efter den senaste räntehöjningen. Det har bland annat redan lett till höga matpriser och att livsmedelsproducerande växthusföretagare stängt ner sin verksamhet.

”Om inte elsituationen löser sig inom kort riskerar vi ännu högre matpriser och fler nedlagda företag”

Om inte elsituationen löser sig inom kort riskerar vi ännu högre matpriser och fler nedlagda företag, konstaterar länsstyrelserna i en gemensam bedömning av situationen i Södra Sverige. Länsstyrelserna efterfrågar även handlingskraft i frågan om bland annat högkostnadsskydd för el.

LÄS OCKSÅ: Regeringens utlovade elpristak dröjer – dråpslag för drabbade butiker: ”Förödande”

Vi inom LRF välkomnar att våra länsstyrelser lyfter fram hur viktig livsmedelsproduktionen är för hela Sveriges konsumenter. Vi välkomnar också att de så tydligt pekar på vilka oerhörda risker som finns för den svenska maten.

LRF efterfrågar därför:

■ Ett snabbt hanterande av ett omfattande högkostnadsskydd så att vi kan ta oss igenom denna vinter.

■ En uppdaterad livsmedelsstrategi som möjliggör en ökad självförsörjningsförmåga av livsmedel och ökad självförsörjning av insatsvarorna som till exempel mineralgödsel.

■ Genomför LRF:s energipaket som skulle ge ytterligare 50 terawattimmar energi från framför allt sol- och bioenergi.

Vi behöver nu politikens hjälp för att fortsätta kunna vara den framtidsnäring som vi faktiskt är och fortsätta leverera mat till Sveriges invånare i både kris och fredstid. 

Roger Gustafsson, LRF Sydost
Anders Richardsson, LRF Halland
Karin Nalbin, LRF Jönköpings län
Hans Ramel, LRF Skåne
Sofia Karlsson, LRF Västra Götaland
Jeanette Blackert, LRF Östergötland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev