Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Livsmedelsföretagen: Hållbarhetssträvan kan leda till näringsbrist

Nutritionen glöms ofta bort i hållbarhetsarbetet och att vi lägger allt för mycket fokus på kött och protein. Det skriver Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig på Livsmedelsföretagen.

Publicerad: 12 november 2021, 09:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen.

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

Leverantör

I arbetet för hälsosamma och miljömässigt hållbara matvanor krävs djup kunskap om både miljö och nutrition. Vi vill ju inte vara klimatsmarta och miljövänliga och samtidigt orsaka allvarliga näringsbrister. Därför måste vi kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt och arbeta på ett smart sätt med både hälsa och miljö.

Tyvärr ser jag en tendens i livsmedelsbranschen att nutrition ofta kommer i andra hand och ibland till och med glöms bort. Flera nutritionskunniga forskare flaggar för att det finns risk att vi i vår strävan efter hållbar livsmedelskonsumtion orsakar näringsbrist. Det bästa sättet att undvika detta är att se till att ta med nutritionen i vårt arbete. I dagligvaruhandelns fall skulle det kunna vara att informera om Livsmedelsverkets kostråd i annonsbladen eller på skyltar och skärmar i butiken.

Något som jag och fler med mig funderat över är varför vi har så stort fokus på proteiner när vi talar om att äta mer vegetabilier i vår strävan att bli mer hållbara och hälsosamma. Ja, kött är proteinrikt och om vi äter mindre av den varan kan proteinintaget minska (om vi inte byter ut mot något annat med protein vill säga). Men det som tappas bort är att vi redan äter rätt mycket proteiner. Tittar man på Livsmedelsverkets senaste kostundersökning (Riksmaten Ungdom 2016–2017) står proteinerna för runt 18 procent av energiintaget hos våra ungdomar. Enligt rekommendationerna ska siffran ligga mellan 10 och 20 procent, med andra ord finns det en ordentlig marginal att ta av.

Om vi utan eftertanke byter animaliska livsmedel mot vegetabiliska ökar risken att vi får i oss för lite av vissa mineraler och vitaminer. Till exempel riskerar unga kvinnor som går över till vegetarisk kost att få järnbrist. Och oftast är det just unga kvinnor som väljer bort kött. De som borde se över sin köttkonsumtion är snarare männen.

Att av klimatskäl gå över till mer vegetabilisk kost handlar om så mycket mer än proteiner och kött. Ta en titt på Livsmedelsverkets alla kostråd, inte bara den om kött. Butiker som i dag hjälper kunderna att välja hållbart gör en viktig insats. Men minst lika viktigt är att underlätta för kunderna att välja mat utifrån ett nutritionsperspektiv. Att äta mer frukt, grönt och fullkorn är också att bidra till mer miljömässigt hållbara matvanor samtidigt som man äter hälsosamt. Genom att tänka mindre ”antingen eller” och mer ”både och” så kan vi slå ett slag för både miljön och hälsan.

Elisabet Rytter, forsknings- och nutritionsansvarig, Livsmedelsföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Leverantör

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev