Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Linda Palmetzhofer: Höj blicken och se hela landet

Coronapandemin har helt förändrat spelplanen för handeln. Det är viktigt att regeringen höjer blicken och ser hela landet, i synnerhet delarna som ligger i dess utkant, skriver Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Publicerad: 1 Oktober 2020, 06:20

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Regeringen måste se till hela handeln, speciellt gränshandelsområdena, menar Handelsanställdas Förrbunds ordförande Linda Palmetzhofer.


Ämnen i artikeln:

Corona

Föreställ dig att du går till jobbet i Stockholm en dag och får reda på att du blivit varslad. Föreställ dig också att företaget du arbetar för säger att du kanske kan få tillbaka ditt jobb om en månad, eller om tre månader eller inte alls. Ingen vet säkert. Föreställ dig också att du har 50 000 kollegor i Stockholm som är i samma situation som dig. Det hade inte enbart inneburit en kris för Stockholm, utan en kris av nationella proportioner.  

Strömstad ligger långt ifrån huvudstaden och är med sina ca 6000 invånare i svenska mått mätt en småstad. När det nu står klart att 300 personer varslats innebär det inte någon nationell kris. Men det är en katastrof för lokalsamhället och det är en katastrof för dessa människor som nu befinner sig i en limbo i det nyckfulla gränshandelns land i coronatider.

Ett viktigt undantag är gränshandeln, där ingenting just nu pekar i rätt riktning

Ingen vet när gränsen öppnar. Och när den väl gör det, hur länge förblir den öppen denna gång? Det finns inga andra jobb i Strömstad. Det som kvarstår är att vänta i arbetslöshet eller att flytta.  

När vi nu går in i den återupptagna avtalsrörelsen gör vi det parallellt med att smittotalen återigen ökar i omvärlden och i Sverige. Det vi kan konstatera är att handeln som bransch hittills har drabbats väldigt olika av krisen, precis som hela Sverige gjort. För dagligvaruhandeln har försäljningen varit relativt stark. Vissa företag har till och med gjort rekordvinster. Faktum är att handeln generellt sett har gått ganska bra och återhämtat sig.  

Ett viktigt undantag är gränshandeln, där ingenting just nu pekar i rätt riktning. Regeringen har varit snabbfotad med corona-åtgärder. Höjd a-kassa, permitteringsstöd och pengar till kompetensutveckling för att nämna några. Men dessa åtgärder är breda penseldrag i en situation som vid vissa exceptionella fall kräver mer specifika åtgärder. Ett sådant exceptionellt fall är Strömstad, tillsammans med andra orter som på samma sätt befinner sig i gränslandets nyckfullhet. Och specifika åtgärder bör berörda företag, fack och politik ta fram tillsammans.

Stockholm har drabbats hårt av krisen, men detsamma gäller städer som Strömstad. Nu är det viktigt att regeringen höjer blicken och ser hela landet. I synnerhet delarna som ligger i dess utkant. 

Linda Palmetzhofer

Förbundsordförande, Handelsanställdas Förbund

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.