Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Krav: ”Vi behövs för att driva utvecklingen av god djurvälfärd”

Kravs regelverk sträcker sig mycket längre än de för konventionell djurhållning. Krav behövs för att driva utvecklingen av god djurvälfärd i Sverige – att djuren får utöva sina naturliga beteenden, skriver representanter för Krav.

Publicerad: 19 februari 2021, 09:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anita Falkenek, vd för Krav och Linus Källander, styrelseordförande för Krav.


Ämnen i artikeln:

Ekologiskt

Många kor i Sverige och 99 procent av alla grisar får aldrig komma ut i solen och känna gräs under sina klövar. Men det gäller inte djur på Krav-certifierade gårdar. Där får djuren gott om utrymme i stallen, och de får gå ut ofta – ibland hela året om. Krav behövs för att driva utvecklingen av god djurvälfärd i Sverige, så att lantbrukets djur kan få utöva sina naturliga beteenden.

Djurvälfärd är ett av de områden där Krav har regler som går mycket längre än EU-ekologisk och konventionell djurhållning. Men efter Uppdrag gransknings program i januari om kontrollen på Krav-certifierade gårdar kan man få uppfattningen att det på dessa gårdar finns en utbredd misskötsel av djur. 

Så är det inte. De brister i hanteringen av djur som visades i programmet är helt oacceptabla. Men programmet speglar inte hela sanningen. Vår analys visar att endast en halv procent av alla aktiva 2 300 Krav-certifierade djurgårdar har fått förelägganden från offentlig kontroll under de senaste tre åren. Och det finns ingen aktiv Krav-certifierad gård med djurhållning som har fått djurförbud. På vår hemsida ger vi information och fakta om djurgårdarna som togs upp i programmet. 

Krav kommer att fortsätta att driva utvecklingen av djurvälfärdsfrågor. Vi har ett löpande förbättringsarbete och går nu vidare med att utreda om det finns ytterligare åtgärder som kan göra kontrollen än bättre. Några exempel: 

Ett nytt IT-system är under konstruktion för snabbare och säkrare överföring av information mellan Krav och kontrollföretagen.

Vi vill medverka till en digital plattform som på ett praktiskt, frekvent och rättssäkert sätt kan hämta beslut från offentlig kontroll.

Vi ska se över om Kravs regelverk behöver skärpas.

Vi ska i Kravs hållbarhetsrapport redogöra för alla förändringar vi gör för att ytterligare förbättra kontrollen. Redan nu ger rapporten information om avvikelser, tillbakadragna certifikat och avstängningar.

Vi är inte heller främmande för att införa krav om kameraövervakning på slakterier, om det kan göras juridiskt möjligt på samma sätt som i exempelvis Nederländerna och Frankrike. 

Alla Krav-märkta produkter, från stall och åkrar till butik, kontrolleras i livsmedelskedjans alla led minst en gång varje år av oberoende, Swedac-ackrediterade kontrollföretag. Den Krav-märkta maten är den mest kontrollerade, och de Krav-certifierade djurbönderna bidrar tillsammans med alla andra Krav-anslutna företag till lösningen av många av de globala hållbarhetsutmaningar som vi står inför. 

Anita Falkenek,
vd, Krav

Linus Källander,
styrelseordförande, Krav

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ekologiskt

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev