fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Jan Scherman startar korvuppror – kräver nolltolerans mot branschens ”fulkorvar”

Jan Scherman, tidigare mediechef och i dag ledamot i Korvakademien, har fått nog av slafsiga korvar med låg kötthalt, mycket potatismjöl och fulla av tillsatser. Nu uppmanar han i en debattartikel till bojkott av producenternas ”fulkorvar”.

Publicerad: 30 november 2021, 12:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Syna korven genom innehållsdeklarationen. Finns inte fakta om köttets ursprung, är mer än hälften diverse utfyllnad och är det talrika mängder hitta-på-tillsatser så köp inte den korven”, skriver Jan Scherman. Foto: Magnus Liam Karlsson


Ämnen i artikeln:

Livsmedelsmärkning

Sverige är ett korvälskande land. Här beblandar sig den inhemska läckerheten grynkorv med den invandrade sköningen salsciccian.

Snacka om väl fungerande integration. Men det finns ett sorgligt problem som tyvärr dröjt sig kvar, alltmedan kvalitetskorven gått fram på bred front. Det handlar om fulkorvarna med låg kötthalt, mycket potatismjöl och mängder av tillsatser, som tyvärr fortfarande gömmer sig lite här och där i charkdiskarna.

LÄS OCKSÅ: Heta trenden – krögarna öppnar egna matvarubutiker: ”Vi kan mat – och service”  

Alla korvfans måste en gång för alla visa sin makt och vägra köpa fuskfabrikaten. Sätta press på tillverkarna och driva fram en enhetsfront av konsumenter och producenter med parollen ”Nolltolerans mot korvfusk”.

”Själv har jag många favoriter för livets olika lägen. Här finns en stadig bratwurst, en finstämd türinger, ett glänsande prinskorvisterband, en grymtande vildsvinskorv eller en hederlig kokt med bröd.”

Ja, jag är korvälskare sedan barnsben då veckopengen oftast bara räckte till ”luffare” – korvbröd med senap och ketchup för en 25-öring.  

Ja, jag befinner mig nog lite över riksgenomsnittet för korvkonsumtion för män. Enligt en färsk Sifo-mätning äter grabbar och gubbar 72 korvar om året. Kvinnor landar på 47. Jag ligger dock efter när det gäller falukorvsätande, där varje svensk äter 1,6 meter om året, motsvarande 3,6 kilo. Trots detta toppas Sifo–listan av chorizo, med ursprung från Iberiska halvön, som blivit svenskens populäraste korv. Själv har jag många favoriter för livets olika lägen. Här finns en stadig bratwurst, en finstämd türinger, ett glänsande prinskorvisterband, en grymtande vildsvinskorv eller en hederlig kokt med bröd. Med flera…

LÄS OCKSÅ: Dagligvaruhandeln efter kritiken i Köttguiden: ”Vi kan bli bättre” 

Ja, jag är ledamot i Korvakademien, akademien för de sköna korvarna. Vi fyller förresten 30 i år, vilken firas med en hejdundrande korvfest. Det är en väl fungerande akademi som kämpat intensivt för att höja korvens kvalité. Och i detta idoga arbetet lyckats väl med korvens egen klassresa – från en undangömd plats i skamvrån till en plats i finrummet mitt i rampljuset. Hantverkskorv och gourmetkorv har blivit var mans folkrätt. Korven finns på lyxkrogen och placerades faktiskt för många decennier sedan på anrika Grand Hôtels Franska Matsalen av stjärnkocken Roland Persson. Rätten hette ”La saucisse d´agneau et fromage chèvre.” Alltså, lammkorv med getost. Inte illa.

Vidare - ja, jag är part målet.

Men jag utgår från att de flesta håller med. En av Sveriges mest populära matvaror ska hålla hög kvalitet, utan undantag.

Det gäller även vegetariska och veganska korvar, där kontroll och varudeklarationer oftast är sämst i klassen. 

Men här fokuserar jag på köttet.

”Själv gjorde jag en bred genomgång av korv på burk, vilket inte heller var uppmuntrande. Här finns det välkända varumärken med 33 procent kötthalt. Och så alla möjliga tillsatser.”

När Korvakademiens preses Christina Möller, nämnde Roland Persson och jag själv testade grillkorvar för Aftonbladet inför sommaren blev vi lätt deprimerade. Låg kötthalt, ibland runt 50 procent. Mycket utfyllnad och många E-ämnen. Sämst av alla – korv till barn, vilket ju är direkt skandalöst. Föräldrar luras att köpa billigt, och tyvärr dåligt. Det var samma visa när vi provade varmkorvar. Själv gjorde jag en bred genomgång av korv på burk, vilket inte heller var uppmuntrande. Här finns det välkända varumärken med 33 procent kötthalt. Och så alla möjliga tillsatser. Jag ser ofta exempel på korv i förpackning där ursprungsmärkning på köttet saknas. 

LÄS OCKSÅ: Hon vill ha en butik där allt är hållbart: ”Kunderna ska inte behöva välja” 

Nyligen kom Miljöförvaltningen i Stockholm med rapporten ”Fuskprojekt – DNA i köttprodukter.” Skrämmande läsning! Här figurerar lammkorv som innehåller fläsk och älgfärs uppblandad med hjortfärs. Chorizokorv där det fanns rester av hästkött. Inget av allt detta fusk fanns förstås redovisat i någon innehållsdeklaration. 

”Låt oss höja våra röster särskilt högt när det gäller fusk-korv till barn. Bra korvtillverkare lyssnar på sina kunder. Och vi måste i ord och handling visa vad vi vill.”

Kötthalt är ett svårt ämne. I de ursvenska korvarna, såsom värmlandskorv eller grynkorv, är det relativt sett låga andelar kött då traditionen bygger på blandningar med både hackad potatis och korngryn. Men en hederlig varmkorv ska absolut upp över 60 procent med både nöt och fläsk från svenska gårdar. Och med fördel ett äkta fjälster. En varmkorv ska inte vara sämre än en wienerkorv.

Summar summarum – jag tycker vi konsumenter måste visa vår makt! Syna korven genom innehållsdeklarationen! Finns inte fakta om köttets ursprung, är mer än hälften diverse utfyllnad och är det talrika mängder hitta-på-tillsatser så köp inte den korven. Låt oss höja våra röster särskilt högt när det gäller fusk-korv till barn. Bra korvtillverkare lyssnar på sina kunder. Och vi måste i ord och handling visa vad vi vill. Korvens anseende har med rätta höjts många nivåer sedan min barndom på 50- och 60-talet då man verkligen kunde tala om brödföda och potatismjölskorvar. Men vi lever faktiskt i finkorvarnas tidevarv. Och då gäller nolltolerans mot fulkorvarna.

Jan Scherman
Diversearbetare, författare till boken ”Den svenska Korvresan, ledamot i Korvakademien, och före detta TV4-chef

PS.

I samband med sitt 30-årsjubileum har Korvakademien delat ut ett särskilt Jubileumspris till förbundskapten Janne Andersson för hans livslånga ”kärlek till varmkorv med bröd och för en mästerlig korv-pr som gjort korven till en folklig världsmästarvinnare.”

Akademien har också genom Wermdö delikatesser tagit fram en särskild Jubileumskorv, en varmkorv med äkta fjälster och drygt 65 procent svenskt kött.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Livsmedelsmärkning

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev