tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ica-handlarens kontring till Anders Lindberg: ”Konkurrensen är så hård att den leder till konkurser”

Aftonbladets Anders Lindberg och andra makthavare inom media tar inte sitt ansvar när de påstår att konkurrenssituationen i dagligvaruhandeln är så pass svag att det är skadligt för Sveriges konsumenter. Det menar Ica-handlare Viktor Rönn.

Publicerad: 9 december 2022, 13:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Viktor Rönn, handlare, Ica Nära Brottbyhallen

Foto: Thomas Ohlén


Ämnen i artikeln:

Ica Nära

LÄS OCKSÅ: Aftonbladet-chef utmålar handeln som ”maffia” – får mothugg av bransch-vd: ”Sensationslystet”

Skribenter i media ifrågasätter just nu om konkurrensen i dagligvaruhandeln fungerar. Det är helt i sin ordning att vi blir granskade.

Makthavare ska granskas, konstant. Människor som har makt ska använda den på ett osjälviskt sätt som gynnar mänskligheten kollektivt. Annars finns det bättre lämpade makthavare.

Granskning av makthavare möjliggör för folket att byta ut makthavare som använder makten på fel sätt.

Jag är Ica-handlare. Jag är en makthavare, jag ska granskas. Det är rätt och riktigt.

Skribenter i tidningar är också makthavare. Makthavare med en ovanligt stor makt att påverka människors tänkande. När man har makten att påverka människors tänkande så följer det med ett särskilt ansvar att anstränga sig för att rapportera en rättvisande bild av verkligheten.

Jag påstår att en mängd makthavare i media inte tar det ansvaret när de påstår att konkurrenssituationen i dagligvaruhandeln är så pass svag att det är skadligt för Sveriges konsumenter. På vilka grunder menar jag detta? Det kan du läsa nedan i en text jag tidigare i veckan publicerade på Linkedin som svar till Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg:

LÄS OCKSÅ: Aftonbladets Anders Lindberg spår ett svenskt matprisuppror: ”Folk är helt rasande, speciellt på Ica”

”Jag tror på transparens och ärlighet, därför tycker jag att människor har rätt att få en nyanserad bild, när media jagar klick genom hårdvinkling. Jag har ifrågasatt journalister förr, för att journalister inte gärna granskar andra journalister.

Anders Lindberg på Aftonbladet anser sig ha rätt att kräva minskade vinstmarginaler i dagligvaruhandeln. Och anser att höjda priser i dagligvaruhandeln är ett tecken på svag konkurrens. Han går så långt att han försöker mana till ett matprisuppror.

Problemet med hans argument är att handeln i allmänhet och dagligvaruhandeln redan minskat sina marginaler. Konkurrensen fungerar. Att konkurrensen är så hård som den är kommer att leda till konkurser i dagligvaruhandeln, men förmodligen ännu mer i andra delar av handeln tror jag. Är det någon som tror att konkurser är bra för konsumenterna?

Han hänvisar också till att kaffeförpackningarna krympt fast att det var flera år sedan de krympte. Att världsmarknadspriset på kaffe sjunkit och skulle innebära lägre priser i Sverige låter vid första anblick rimligt. Innan man tänker på hur mycket kronan parallellt försvagats.

Tre av min butiks fyra starkaste konkurrenter är Ica-butiker. Den som tror att jag inte gör allt jag kan för att tävla med dem får gärna upplysa mig vad det är jag gör fel.”

Jag är en makthavare. Det är du också. Vi ska ta ansvar för hur makt hanteras. Det gör vi genom ärlighet och transparens.

LÄS OCKSÅ: Konkurrensverket granskar branschen efter anklagelserna: ”Vi vill få en tydligare bild”

Viktor Rönn,
handlare, Ica Nära Brottbyhallen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev