onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ica-handlaren: ”Val 2022 kan bli fyra förlorade år – för att man inte gjorde läxan innan”

Valet 2022 var en besvikelse och kan innebära fyra förlorade år. Det skriver Ica-handlaren Mikael Andersson, som anser att politikerna redan i valrörelsen fokuserat för mycket på kortsiktiga lösningar.

Publicerad: 23 september 2022, 07:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mikael Andersson, handlare för Ica Nära Munkedalshallen och Ica To Go Hedekashallen.


Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Val 2022, något som jag verkligen har sett fram emot. 

Jag påverkas av politiska beslut i min vardag som företagare, arbetsgivare och framför allt människa. Det politiska intresset har jag alltid haft. 

Ett starkt minne är när man på studs skulle säga vem som var partiledare för vilket parti och ansvarig minister – jag skämdes nästan när jag var den enda som räckte upp handen i klassen.

Valet 2022 blev en besvikelse, och det är inte relaterat till valresultat utan vilka förutsättningar vi medborgare får inför valet.  

Valets frågor har i stort sett fokuserat på kortsiktiga lösningar inom energipolitiken och gängvåldet. Att politiken inte förutsåg det innan en valrörelse är ett stort misslyckande. Man planerar väl inte en valrörelse en månad innan valet? 

Har man ett veckomöte som politiker innan en valrörelse? Kanske, ingen vet. Om jag relaterar till mig själv, då börjar i alla fall jag arbeta på en ny budget för nästkommande år redan efter ett halvår på det innevarande året, och en framtidsbudget, för min lilla verksamhet.

”Att man får medborgarna att vallfärda till valstugorna för att rösta för en viss politisk riktning som är för nästkommande månad är för mig helt obegripligt”

Att man får medborgarna att vallfärda till valstugorna för att rösta för en viss politisk riktning som är för nästkommande månad är för mig helt obegripligt, när man ska rösta för fyra nya år. Långsiktiga politiska frågor till oss medborgare går för många inte att ta in, om man inte ens vet om företaget, huset eller lägenheten finns kvar runt medborgaren nästa månad.

Man borde ha agerat kring energipolitiken direkt och inte hälla bensin på elden. Oansvarigt? Absolut! 

Vi lägger helt ansvaret hos våra politiker att genomföra och analysera inrikes- och världsläget och då bör man faktiskt kunna lita på att det mest självklara vi har, för att få Sverige att fungera, ska finnas att tillgå, alltså EL. 

Men valet gjorde jag, jag tog bilen och tog turen till vallokalen. En polisavspärrning fanns intill vägen strax före vallokalen… En händelse där någon/några har avlossat 70 stycken skott mot en fastighet natten till söndag i Uddevalla – inte igen! Vilken trygghet har vi runt oss och i våra butiker? Det kan hända vem som helst när som helst!

Har man fått långsiktiga klara lösningar i valet, det tycker inte jag. Utan politikerna är mer intresserade av att berätta berättelser ifrån andra och inte vad de ska förändra. För mig ska dessa berättelser inte ens få finnas i vårt samhälle eller i vår vardag. Vi går till våra företag, arbeten och skolor varje dag, och varje dag har vi en ny berättelse kring gängvåldet. Det får räcka nu! Oansvarigt? Absolut!  

”Butikerna är kanske den enda mötesplatsen många får i vårt avlånga land. Ska den tryggheten också försvinna”

Butikerna är en naturlig mötesplats och kanske den enda mötesplatsen många får i vårt avlånga land. Ska den tryggheten också försvinna för att man inte har långsiktiga konkreta lösningar som faktiskt får vår trygghet att vara självklar. Ett snatteriförsök kan avslutas med att någon faktiskt riktar ett vapen emot mig och min personal, ska det få vara så? Sker inte snatteriet kanske inte pistolen kommer fram heller. 

Slutligen vill jag inte ens fundera på hur många av mina kollegor i dagligvarubranschen känner för framtiden, och att det faktiskt är politiken och besluten som gör att en möjlig konkursvåg kan svepa över hela landet, inom några månader. Konsekvenserna är många, förödande för lands- och glesbygd, förödande för familjer och för vår trygghet. 

Val 2022 kan bli fyra förlorade år – för att man inte gjorde läxan innan valet i en tid som är mer osäker än någonsin. 

Val 2022, för mig en besvikelse.  

Mikael Andersson, handlare på Ica Nära Munkedalshallen och Ica To Go, Hedekashallen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev