Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ica-handlaren: ”Nästa tv-serie borde lyfta butiksmedarbetares utsatthet”

Uppföljaren till SVT:s serie ”Tunna blå linjen” borde handla om den utsatthet jag och alla andra som arbetar i butik upplever dagligen. Det skriver Ica-handlare Örjan Josefsson.

Publicerad: 26 mars 2021, 08:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Örjan Josefsson har själv varit med om hotfulla situationer. Otryggheten för butiksmedarbetare måste lyftas, menar han.

Foto: Martin Rosengren


Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

Efter en arbetsdag fylld av allt från att packa upp den senaste leveransen av pasta till att se till att allt ser fräscht ut på frukt- och gröntavdelningen såg jag ett avsnitt av den hyllade serien ”Tunna blå linjen”. Jag blev tagen. Den beskriver väl hur utsatt arbetsmiljön är för poliser. Samtidigt påminde den mig om hur viktigt det är att vi uppmärksammar fler yrkesgrupper som drabbas av ett allt för hårt samhällsklimat.

I en scen i serien blev poliser utsatta för glåpord då de försökte få några unga killar att lämna en butik. Det knöt sig i magen när jag såg den scenen, ingen ska behöva utsättas för något dylikt på jobbet. Fast för mig handlade den scenen inte om polisernas vardag, utan om min vardag. Jag vet inte hur poliserna kände, men jag vet hur butiksägaren kände sig.

Jag har själv varit med om liknande situationer. Jag vet hur det känns att inne i butiken bli omringad av ett gäng unga män som både hotar mig och spottar mig i ansiktet. Jag vet hur obehagligt det känns att när arbetsdagen är slut gå ut från butiken och se hur gänget väntar på parkeringen. Inte för att de skulle gå på mig igen, utan för att de skulle visa att de kunde.

Det är bra att polisernas arbetsmiljö uppmärksammas, men fler yrkesgrupper måste lyftas. Jag föreslår att nästa tv-serie handlar om hur det är att arbeta i en butik. Som handlare befinner man sig mitt i samhället och får se alla sidor av det. Glada och trevliga kunder är vanligast, men alltför ofta möter jag, precis som butiksägaren i filmen, hot, hat och kränkningar. I vårt fall har kriminella till och med skjutit in i butiken med hagelgevär, samtidigt som min fru stod och räknade dagskassan. Skotten missade henne, men rädslan finns kvar.

Polisen har sina blå uniformer, pepparspray i bältet och vet efter en lång utbildning hur man ska hantera sådana här situationer. Jag har bara min rutiga Ica-skjorta, en tejprulle i bältet och vet visserligen hur man kan ge kunder bra service, men det hjälper inte så mycket när kriminella hotar mig och mina medarbetare.

Trots detta ser jag ljust på framtiden, annars hade jag slutat för länge sen. Vi är många som försöker erbjuda en annan väg än den kriminella för dessa unga människor. Det viktigaste är att fånga unga killar tidigt, så att de kan bli förebilder i stället för förbrytare.

Mina kollegor och jag måste kunna känna oss trygga på jobbet. För det behöver vi politikernas och polisens hjälp. Ett första steg är att vi uppmärksammar otryggheten för alla som arbetar i butiker. Dessa agerade statister i ”Tunna blå linjen” men är huvudpersonerna i den utsatta situation som många i butikerna befinner sig i.

Örjan Josefsson, Ica-handlare, Upplands Bro

En längre version av denna text har tidigare publicerats i Expressen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.