Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Handelsanställdas förbund: ”Skyddet för butiksanställda höll inte måttet under pandemin”

Nära hälften av de butiker som Arbetsmiljöverket besökt behövde åtgärda brister i skyddet mot covid-19 då fokus ofta låg på att skydda kunden, inte de anställda. Nu ligger nyckeln i ett systematiskt och långsiktigt -arbetsmiljöarbete, menar John Linde, politisk samordnare, Handels.

Publicerad: 17 mars 2022, 13:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

John Linde, politisk samordnare, Handels.


Ämnen i artikeln:

Corona

Över hälften av besökta arbetsplatser behövde åtgärda brister i skyddet mot covid-19 efter Arbetsmiljöverkets inspektioner. Detta framkom i myndighetens slutrapport som presenterades 22 februari. Inom handeln såg det inte mycket ljusare ut. Handelsnytt kunde rapportera att nära hälften av de 600 butiker som myndigheten besökt hade fått krav på sig att åtgärda brister. Fokus låg ofta på att skydda kunden, inte de anställda. 

I butiker som brast i sitt arbetsmiljöarbete prioriterades ofta kundens hälsa före de anställdas

Tre dagar senare lämnade Coronakommissionen över sitt slutbetänkande till regeringen. I den kan vi läsa att ”De åtgärder som vidtagits har många gånger passat en välutbildad medelklass med goda möjligheter att skydda sig mot smitta, navigera i vårdsystemet och arbeta hemma.” Att råd och rekommendationer om hemarbete getts är så klart inte ett problem. Problemet är att skyddet för de som behövt gå till jobbet varje dag har varit otillräckligt. 

Både Arbetsmiljöverkets och Coronakommissionens rapport sätter fingret på något viktigt. När det kommer till kritan prioriteras vissa före andra. I butiker som brast i sitt arbetsmiljöarbete prioriterades ofta kundens hälsa före de anställdas. I rekommendationerna utgick man från en välutbildad medelklass som lätt kunde jobba hemifrån. När det kom till regler för trängsel i butik gavs det aldrig några medel för att reglerna skulle kunna upprätthållas. Det föll så klart på de anställda att agera trängselvakter samtidigt som de hade ett jobb att sköta, någon kollega att täcka upp för och en smitta att skydda sig mot. 

Ett myndighetsbesök ska inte behövas för att arbetsgivarna ska garantera ett tillräckligt skydd för de anställda

Orättvisan kommer sällan från illvilja utan från okunskap. I sin rapport konstaterar Arbetsmiljöverket att arbetsgivarna varit positiva till inspektionerna och villiga att förändra arbetssättet när problemen påpekats för att bättre skydda de anställda – något som också gjorts i de flesta fall. Men ett myndighetsbesök ska inte behövas för att arbetsgivarna ska garantera ett tillräckligt skydd för de anställda. Myndighetens slutsats kan tyckas självklar men är värd att påminna om: nyckeln ligger i ett systematiskt och långsiktigt arbetsmiljöarbete.  

John Linde, politisk samordnare, Handels

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev