Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Handels ordförande: Anställda i handeln vill vara friska i jul

I takt med att julhandeln når sin kulmen ökar antalet orosanmälningar om trängsel i butiker till Handels rådgivning. Vi bär alla ett ansvar för att göra julhandeln säker, men i denna artikel vill jag rikta en särskild uppmaning till arbetsgivarna.

Publicerad: 18 december 2020, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Pontus Edman, Handels


De allra flesta arbetsgivare i handeln är bra på att ta hand om sina anställda. Samtidigt finns det signaler som gör oss bekymrade när julhandeln nu går in i sin mest intensiva fas.

För det första har antalet oroliga samtal från medlemmar som upplever att arbetsgivare inte har tillräckligt koll på läget, och framför allt på trängsel i butiken, dubblerats under julhandel. För det andra visar en undersökning vi gjort bland våra skyddsombud på stora brister i många arbetsgivares skyddsarbete kopplat till covid-19. Exempelvis visar undersökningen att endast en av tre butiker har en ansvarig för trängseln i butiken.  

Kunder har givetvis ett stort ansvar. Samma ansvar som vi alla har när vi rör oss i samhället nu under pandemin. Men det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för att säkerställa anställdas trygghet. Det finns många bra exempel på butiker som gör ett lysande jobb för en säker handel, men vi ser att det fortfarande är allt för många som tyvärr inte gör det. Jag vill därför lyfta tre saker som butiksägare bör göra nu, när julhandeln snart slår i taket, om man inte redan gjort det:

- Genomför lokala riskbedömningar och inkludera de anställda i planeringen av åtgärder. Anställda har störst kunskap om var det uppstår risksituationer och kan tillsammans med arbetsgivaren hitta lösningar som verkligen funkar.  

- Inför ett maxtak för hur många personer som samtidigt får vistas i butiken eller på paketutlämningen. Det bör göras med hänsyn till butikslokalens storlek, möblemang, gångar och andra faktorer som kan innebära risk för trängsel. 

- Inför obligatoriska trängselvakter i och utanför butikerna. Dessa ska se till att det inte vistas för många personer i butiken samtidigt, att trängsel inte uppstår och att köbildningen utanför butiken är organiserad.  

Arbetsgivare, ta ert ansvar om ni ännu inte gjort det. Anställda i handeln vill förbli friska och kunna fira jul. Precis som alla andra. 

Linda Palmetzhofer,

ordförande Handelsanställdas förbund

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev