Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Handels: Lagstifta mot tillfälliga anställningar

De ansträngningar som gjorts på arbetsmarknaden för att komma till rätta med otrygga visstidsanställningar har inte räckt. Nu krävs det lagstiftning, skriver Handelsanställdas förbund.

Publicerad: 30 april 2021, 09:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Långsiktig och hållbar personalförsörjning är en fråga som står högt på agendan för detaljhandeln. Men branschen riskerar att få problem med alltför oattraktiva arbetsplatser. En anledning är den höga graden av otrygga anställningar. Det handlar om hyvling, att de med fasta anställningar kan drabbas av att deras arbetstider och löner plötsligt sänks så att det blir svårt att försörja sig. Det handlar även om otrygga visstidsanställningar där man inte kan veta när eller hur mycket man får arbeta. Förutom att det leder till stora problem för de som har sådana anställningar, riskerar hela arbetsplatser att drabbas av sämre arbetsmiljö och ökad ohälsa där visstidsanställningar används mer frekvent.

Frågor som rör anställningstrygghet är nu uppe för diskussion. Statliga utredningar tittar närmare på LAS-frågan. När det gäller otrygga visstidsanställningar framförs uppfattningen att de kan minskas genom att den så kallade konverteringstiden till fast anställning föreslås sänkas från två till ett år.

Men inom detaljhandeln infördes detta redan i kollektivavtalet 2012. Förhoppningen var då att det skulle leda till färre visstidsanställningar. Dessvärre visade det sig inte ha någon effekt alls. Andelen visstidsanställningar påverkades inte. Utan har konstant legat kring ca en fjärdedel av alla anställningar. Inte heller den så kallade 14-dagarsregeln som infördes 2016 för att undvika dag-till-dag-kontrakt har haft någon synbar effekt. 

Handels och Svensk Handel har en gemensam strävan att minska antalet visstidsanställningar.  I det partsgemensamma projektet ”Anställ Klokt” var ambitionen att få fler fasta anställningar på heltid, och en långsiktig och hållbar bemanning. Men inte heller det verkar ha haft någon större betydelse. 

Slutsatsen är att de ansträngningar som skett för att motverka otrygga anställningar inom handeln hittills haft en relativt svag effekt. Det är svårt att lappa och laga i ett felaktigt system. Snarare är det själva möjligheten att utan motivering anställa på visstid som är problemet. Det enda sättet att motverka detta är en lagstiftning där arbetsgivaren måste ha särskilda skäl och tydligt motivera att det finns behov av visstidsanställningar. Om man vill anställa tillfälligt behöver man visa att det handlar om tillfälliga anställningar. Det är viktigt att handelns erfarenheter beaktas när LAS ses över. Annars riskerar visstidsproblemet att cementeras.

 

Linda Palmetzhofer, förbundsordförande, Handelsanställdas förbund

Stefan Carlén, chefsekonom, Handelsanställdas förbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Arbetsmiljö

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev