Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Etablerade varumärken måste fokusera hårdare på att kommunicera kvalitet i tuffa tider”

Sämre tider innebär att konkurrensen från EMV ökar – och att etablerade varumärken måste fokusera allt hårdare på kvalitet. Och kommunicera den. Det skriver Klaus Hahn, vd på Testfakta Research Nordic.

Publicerad: 5 september 2022, 11:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Klaus Hahn, vd Testfakta Research Nordic.


Pandemin sorterade ut många branscher i vinnare och förlorare. Den kraftigt stigande inflationen slår i någon mening mer rättvist: den gör alla till förlorare. I slutänden drabbas som vanligt konsumenterna och privata hushåll hårdast, som tvingas hålla i slantarna.

I ett kortare perspektiv innebär det att ”slit- och slängprodukten” inte längre får plats varukorgen. I ett längre perspektiv väntar en strategisk omställning där etablerade aktörer som vill ta marknadsandelar och öka marginaler kommer att satsa ännu hårdare på egna märkesvaror, EMV. 

Potentialen för EMV är också stor på den svenska marknaden. Vi ligger nära Europas jumboplats. I England är till exempel marknadsandelen för EMV över 50 procent, medan motsvarande siffra är 20 procent i Sverige.

Det har redan skett en omställning i synen på EMV bland svenska konsumenter. Konsumentundersökningar och försäljningssiffror bekräftar att man inte längre ser EMV som ”billiga kopior av kända märken”. Det stärker också EMV-tillverkarna i sin fortsatta satsning på att bredda sitt utbud och att testa nya segment. Det öppnar även upp för nya EMV-koncept som inte bara kopierar marknadsledaren och fokuserar på pris. 

”För etablerade varumärken som nu utmanas av en snabbt växande EMV-marknad blir det viktigare än någonsin att kommunicera kvalitet”

För etablerade varumärken som nu utmanas av en snabbt växande EMV-marknad blir det viktigare än någonsin att kommunicera kvalitet som omvandlas till och befäster en långsiktig märkeslojalitet.

Det är heller ingen tvekan om att kvalitet lönar sig. Våra undersökningar och laboratorietester visar att konsumenternas köpvilja ökar tvåsiffrigt när kvaliteten säkerställs av en trovärdig och oberoende tredje part. 

Det gäller även när vi genomför benchmark-studier där en mix av kända varumärken ställs mot EMV-produkter. En EMV som kan konkurrera med både pris och kvalitet blir en dubbel vinnare i konsumentens ögon. Av samma anledning blir kvalitet även allt viktigare för de stora EMV-producenterna.

För traditionella varumärken som möter hårdnade konkurrens är allt detta en tydlig signal om att man måste bli ännu bättre på att kommunicera egenskaper som mäts i termer av kvalitet och hållbarhet. 

Sämre tider innebär inte bara att konsumenten håller hårdare i slantarna, de utvärderar också allt noggrannare vad de får för pengarna. 

Klaus Hahn, vd på Testfakta Research Nordic

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev