Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

En cirkulär ekonomi kräver hållbara och prisvärda erbjudanden

Förra fredagen var det Black Friday och den närmast hysteriska mängden erbjudanden får ofta tjäna som symbol för ett generellt överflöd som vi människor och vår planet inte behöver.

Publicerad: 4 december 2020, 10:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Problemet är att vi inte använder våra resurser på ett ansvarsfullt sätt. Till exempel att vi tillverkar sådant som vi direkt slänger: en tredjedel av maten och trettio procent av kläderna. Tillsammans tio procent av utsläppen. Och att vi hellre köper nytt än begagnat, eller lagar det vi har. För att det är enklare och billigare.

Människor kommer att behöva fortsätta konsumera. Säsonger kommer att skifta, barn kommer fortsätta växa ur sina kläder och mat måste vi äta varje dag. Och då de flesta inte har obegränsat med pengar kommer pris att fortsätta styra konsumenters köpbeslut. 

Enligt en ny Kantarundersökning uppger sju av tio svenskar att de tänker på klimatet när de handlar mat. När samma människor tillfrågas vad som till slut styr deras köpbeslut: kvalitet, hållbarhet eller pris, svarar nästan lika många – drygt sex av tio – att pris är viktigast. Det är inte orimligt att tänka sig att samma logik gäller för andra produkter och tjänster. 

Alltså. Ja, vi bryr oss om klimatet. Men jo, vi har också en ekonomisk verklighet att förhålla oss till. Denna situation lämnar oss med den stora frågan obesvarad: Hur ska vi ställa om till en hållbar framtid? 

Vi är övertygade om att svaret handlar om cirkularitet, en cirkulär ekonomi är också ett av EU:s miljömål. Men mindre än en tiondel av vår ekonomi är cirkulär i dag. Och vi tror att det är så enkelt att det många gånger är för dyrt. För dyrt att ta hand om det vi har, jämfört med att köpa nytt. 

För att vi ska ställa om till cirkulärt krävs rent krasst hållbara erbjudanden som folk också har råd med. Att handla second hand är redan i dag prisvärt jämfört med att köpa nytt, men hållbara tjänster såsom att reparera saker och hyra ut måste bli billigare också. Det behöver bli enklare och billigare för alla företag som driver på för omställningen till cirkulär konsumtion. 

Det duger inte att säga till konsumenter att de måste välja de dyrare, mer hållbara, alternativen. Momsen på reparation är redan sänkt. Nu behövs också: 

1 lägre skatt på arbete inom den cirkulära sektorn

2 lägre moms på återbruk och uthyrning

3 fler incitament riktade mot företag för att ingen produktion ska tillåtas bli svinn 

Det är dags att systemen runt vår konsumtion uppdateras!

 

Henning Gillberg, grundare, Circular Monday (och White Monday)

Stefan Öberg, vd, Tradera

Karl Andersson, vd och grundare, Matsmart

Olivia Rothschild, grundare, Hyber

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.