Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: ”Undanta alla dagligvaror från onödig byråkratisk klåfingrighet”

Prisinformationslagen kom till för att förhindra fuskreor under exempelvis Black Friday. Även matbutiker inkluderades i frågan – men det bästa vore om alla dagligvaror kunde undantas, skriver Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.

Publicerad: 10 oktober 2022, 06:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Pär Bygdeson, vd, Livsmedelshandlarna

Foto: Suvad Mrkonjic


Matbutiken är en av våra få kvarvarande gemensamma arenor. Något som alla människor i ett land har som gemensam referens. För 30 år sedan var tv:n en sådan referens, men utvecklingen har helt tagit bort denna. Ungdomar i dag har en luddig bild av klassisk tv. Lite som Radio Nord för mig. Matbutikens roll som gemensam plattform och kulturbärare är på många sätt positiv och något vi i branschen ska vara stolta över och använda oss av.

Men det finns en baksida och det är att många andra också söker sig till matbutiken i sitt arbete. Dels för att den helt enkelt är ”top of mind” för många människor men också för att det de själva arbetar med får ett tydligt och kommunicerbart genomslag. De jag tänkte på här är folkvalda politiker och tjänstemän på myndigheter. 

”Under åren har vi sett flera exempel på lagstiftning som inte från början var tänkt för matbutikerna men som kom att leda till en överimplementering just där”

Under åren har vi sett flera exempel på lagstiftning som inte från början var tänkt för matbutikerna men som kom att leda till en överimplementering just där. Lagen om otillbörliga affärsmetoder var en sådan, där svenska regeringen inte ansåg att den behövdes, det räckte gott med existerande konkurrenslagstiftning. Samtliga svenska EU-parlamentariker röstade nej. Men till slut fick vi en överimplementering i Sverige ändå. Något för en nationspsykolog att studera?

Samma processer verkar nu vara i gång igen. Något som inte alls var tänkt för matbutikerna riskerar att leda till komplicerade kostnadsfördyringar på mat. Det handlar om prisinformationslagen som kommit till för att förhindra fuskreor i samband med exempelvis Black Friday och mellandagsrean. Då kunder köper dyra varor som de inte har koll på vad de brukar kosta eftersom man kanske köper dem vart tionde år. 

”På något sätt halkade mat med i detta och i det förslag som riksdagen röstade igenom stod att ”vissa livsmedel” skulle undantas”

På något sätt halkade mat med i detta och i det förslag som riksdagen röstade igenom stod att ”vissa livsmedel” skulle undantas. Riksdagen sa dock, via ett tillkännagivande, vid samma tidpunkt att alla livsmedel skulle undantas. Konsumentverket arbetar nu med föreskrifter kring detta och har antytt att de endast vill att färskvaror ska bli undantagna. Då detta fördyrar hanteringen av kampanjer, kommer de att bli färre och med sämre priser för kund. Inte läge för det. Framför allt inte just nu. 

Jag vill därför uppmana den tillträdande regeringen att omgående se till att det tillkännagivande de gjorde när de var i opposition nu snarast blir verklighet. Bäst vore förstås om alla dagligvaror kunde vara undantagna från onödig byråkratisk klåfingrighet i detta fall.

Pär Bygdeson, vd, Livsmedelshandlarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev