Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

DEBATT: ”Säkerställ att jordbrukare har tillgång till nödvändiga verktyg”

EU har ett av världens hårdaste regelverk vad gäller livsmedelsproduktion. Det är i grunden bra, men vi får inte låta ogenomtänkta förslag göra mer skada än nytta, skriver den moderata EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd.

Publicerad: 20 maj 2022, 07:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Ingen jordbrukare använder växtskydd för sitt eget höga nöjes skull, utan för att det är nödvändigt. Om skördar inte kan skyddas från skadedjur kommer vi tvivelsutan få mindre skördar och därmed en lägre självförsörjningsgrad”, skriver Jessica Polfjärd (M).


Jordbruket och livsmedelsbranschen är särskilt viktiga delar av vårt samhälle. Det är genom dessa som vi kan säkerställa att vi har mat som både är kvalitetssäker och prisvärd, vilket inte minst blir särskilt aktuellt i tider av kris och krig.

Det är välkommet att EU nu presenterar flera förslag för att göra mer för att underlätta europeisk livsmedelsproduktion, men vi ser nu hur ogenomtänkta förslag riskerar att göra mer skada än nytta.

När stora politiska reformer ska göras är det ännu viktigare att vi fattar genomtänkta beslut som bygger på forskning och bäst beprövade erfarenheter.

Dessvärre är en av de största bristerna i EU-kommissionens arbete bristen på konsekvensanalyser och att man inte möjliggör för ny teknik inom jordbruket för att exempelvis kunna skapa större och mer hållbara skördar.

Moderaterna är pådrivande för att jordbruket och livsmedelsbranschen som helhet ska ges så bra förutsättningar som möjligt. Vi vill exempelvis se mer innovationsdriven lagstiftning för att möjliggöra ny genteknik att komma in på marknaden.

Innovativa metoder inom genredigering såsom Crispr/Cas9, också känt som ”gensaxen”, har potential att ge grödor önskade egenskaper och därigenom öka vår livsmedelsproduktion.

Vi måste även säkerställa att våra jordbrukare har tillgång till nödvändiga verktyg. Många stirrar sig blinda på diverse siffermål för att minska användandet av växtskydd, utan att ta hänsyn till hur växtskyddsmedel används och huruvida det faktiskt behövs.

Ingen jordbrukare använder växtskydd för sitt eget höga nöjes skull, utan för att det är nödvändigt. Om skördar inte kan skyddas från skadedjur kommer vi tvivelsutan få mindre skördar och därmed en lägre självförsörjningsgrad.

Därtill kommer lågt hängande frukter som att sänka kostnader och ta bort regelkrångel för producenter såväl i EU som på hemmaplan. Att göra det enklare och billigare att framställa livsmedel borde vara någonting alla kan sluta upp bakom.

EU har ett av världens hårdaste regelverk vad gäller livsmedelsproduktion. Det är i grunden bra, men vi får inte låta kortsiktiga politiska idéer stå i vägen för genomtänkta och mer långsiktiga politiska beslut.

Jessica Polfjärd (M)

Europaparlamentariker

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev