Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: ”Regeringen glömmer småföretagen när elpriserna skenar”

Var är näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i krisen med de skenande elpriserna? Det undrar Mathias Rebane på Företagarförbundet som kräver samma stöd till tjänsteföretagen som till hushåll och industrijättar.

Publicerad: 11 februari 2022, 13:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson för Företagarförbundet.

Foto: Bosse Johansson


Ämnen i artikeln:

Regeringen

Regeringen kompenserar nästan 1,8 miljoner hushåll för de skenande elpriserna som drabbat många under vintern. Upp till 6000 kronor kan ett hushåll få tillbaka om det har hög energikostnad. Det är bra! Men regeringen glömde småföretagen. Mängder av mindre tjänsteföretag som kämpat med ekonomin för att överleva i snart två år av restriktioner och nedstängningar drabbas minst lika hårt som de hushåll som nu för hjälp. 

Utöver de kraftigt begränsade intäkter som restriktionerna medför för tjänsteföretagen kommer nu elpriser som en ytterligare börda och knäcker ryggen på många. Men var är näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson mitt i denna kris? Inte nog med att dessa småföretag ska betala upp till 10 gånger så höga energipriser, en del av den energiskatt som dessa betalar har regeringen valt att subventionera stora utländska techjättar med. Microsoft, Facebook, Amazon med flera får alla kraftiga rabatter på energi till sina serverhallar. Här gör regeringen tvärtemot vad de säger sig stå för. De tar från de fattiga och ger till de rika.

Här gör regeringen tvärtemot vad de säger sig stå för. De tar från de fattiga och ger till de rika

Beslutet om att subventionera serverhallar skedde före den nuvarande näringsministerns tid ska sägas till hans försvar, men hur passande hade det inte varit att i denna kris som ny näringsminister kliva fram och värna våra svenska småföretag som uppgår till närmare EN miljon. Det hade dessutom varit taktiskt smart då dessa faktiskt också har rösträtt och kommer att gå till valurnorna i höst.

Ge små och medelstora företag samma möjlighet till energirabatt som hushållen proportionellt viktat mot företagets storlek och energianvändning. Eller slopa energiskatten helt under december och det första kvartalet 2022. Det räddar företag, jobb och skatteintäkter i det långa loppet. Det visar också att regeringen ser och förstår Sveriges jobbskapare. Finansiering kan med fördel hämtas från avsatta medel till några av de stöd som sjösattes för företagen i krisen men som ännu inte utnyttjats.

Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev