tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: ”Nya inköpsrutiner hos kommunen drabbar äldre – och den lokala butiken”

Kristianstads kommun har beslutat om nya rutiner för inköp av mat till äldre med hemtjänst. Inköpen ska göras digitalt via Mathem, vilket fungerar dåligt rent praktiskt och innebär att hemtjänstens alla inköp försvinner från den lokala butiken. Det skriver Inger Bodelsson, vars mamma är en av de drabbad.

Publicerad: 1 april 2022, 08:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ingrid Bodelssons mamma får hjälp med inköp av hemtjänsten. Dessa ska nu göras digitalt via Mathem.


Ämnen i artikeln:

Mathem

Min mor är sedan några år tillbaka beviljad hjälp med inköp en gång i veckan, vilket ombesörjts av hemtjänsten. Inköpen har gjorts i den lokala butiken på orten där min mor är bosatt och min mor är väldigt nöjd med nuvarande rutiner.

För någon dag sedan fick hon emellertid en skrivelse från Kristianstads kommun att de skulle ändra inköpsrutiner. De ska framöver göras digitalt från ett företag som heter Mathem. Min mor är inte alls nöjd med detta, dels har hon inte längre någon dator på grund av kraftigt nedsatt syn, dels vill hon fortsätta gynna den lokala butiken. 

Eftersom allt redan är bestämt ska nu hemtjänstpersonal komma hem till min mor med en bärbar dator och skriva in hennes beställningar. Nämnas kan att i mors lägenhet finns inte tillgång till internet.

Eftersom alla inköp som hittills gjorts i den lokala butiken av hemtjänstpersonal kommer att försvinna samtidigt, kommer det troligen att bli väldigt märkbart för byns butik.

”Nu ska hemtjänstpersonal komma hem till min mor med en bärbar dator och skriva in hennes beställningar. Nämnas kan att i mors lägenhet finns inte tillgång till internet.”

För mig förefaller beslutet märkligt på flera sätt. Dels på grund av att personal från hemtjänsten ska komma en extra gång med dator för att skriva inköpen. Detta är tidskrävande för mor måste beredas tillfälle att välja i sortimentet, att utnyttja extraerbjudanden med mera. Eftersom hon inte ser så måste personalen läsa upp detta för henne och så får mor säga vad hon vill utnyttja eller inte. 

Dels förefaller beslutet om digitala inköp extra märkligt vid ett tillfälle där kommunen beslutat om att skilja på vård/omsorg och övriga tjänster som utförs av hemtjänsten. Det ska vara speciell personal (troligen med lägre lön) som ska sköta bland annat städning, tvätt, med mera. Dessa personer hade säkert kunna sköta inköpen på ett bra sätt.

Inger Bodelsson, anhörig

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Mathem

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev