måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: Lagen måste gynna brottsoffer – inte förövare

Sverige har spenderat dryga femtio år inom rättsväsendet med att se till brottslingens intressen. Med den goda baktanken att man med rätt metoder kan undvika att brottslingar återfaller.

Publicerad: 13 november 2020, 08:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Pontus Edman


Under den resan har vi infört begrepp som ”konsumtion”, att grövre brott äter upp mindre grova brott som då läggs ner, ”straffrabatter” vid fällande dom eftersom flera brott inte ska leda till fängelse, ”ungdomsrabatter” som vid stöldbrott inte ger någon påföljd alls. Sammantaget leder dessa och andra beteenden inom rättsväsendet till att exempelvis stölder, hot och trakasserier i butik inte är något som polis, åklagare och domstolar känner är värt att prioritera.

Det leder till beteenden som att poliser inte vill ta upp anmälan, att poliser i princip skäller ut butiker för att de tar upp tid med oviktigheter. Det leder till nedlagda förundersökningar (per automatik om det stulna är under 60 kronor enligt instruktion från Riksåklagaren). Det leder till att domstolarna enbart dömer ut böter vid upprepade stölder under 1 250 kronor. Som för övrigt nyligen blev höjt till det beloppet med hänsyn till penningvärdesförsämringen. Det är inte bara löntagare som ska bli kompenserade för inflationen, utan även de kriminella. Det leder till att handlare och medarbetare drar sig för att anmäla hot och trakasserier för att när de närmar sig rättegång är det de, som brottsoffer, som blir belagda med viten om de inte dyker upp. Medan gärningsmannen utan konsekvenser kan låta bli att dyka upp gång på gång. Det leder till att det i dag är billigare att sälja tobak illegalt än vad det är att söka tillstånd och följa reglerna.

Så här kan man fortsätta och det är lätt att bli bitter och ropa på snabba lösningar. De brukar inte bra, men det är oerhört viktigt att man från politiskt håll nu tar ett helhetsgrepp på alla de livskvalitetsbrott eller vardagsbrott som finns och som förstör för så många människor. Både privat och i sin yrkesroll. 

Riksdagen behöver tillsätta en justitieberedning som har till uppgift att modernisera brottsbalken, så att den blir mer balanserad till brottsoffrets fördel. Den behöver se över resursbehoven till polis, åklagare och domstolar. Beredningen måste även kunna kombinera behovet av att möta den grova kriminaliteten med behovet hos människor och företagare som blir utsatta för stölder, rån, hot och trakasserier. Börja nu och var klara till 2023, det går om ni vill.

Pär Bygdeson, 

vd Livsmedelshandlarna

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev