Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: Kycklingen mer klimatsmart än någonsin

Det är en självklarhet för kycklinguppfödare anslutna till Svensk Fågel att värna djuromsorgen och fokusera på hållbarhet, skriver organisationens ordförande Jenny Andersson.

Publicerad: 10 december 2021, 09:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jenny Andersson ordförande i Svensk Fågel.

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

Leverantör

De senaste siffrorna från Jordbruksverket visar att andelen svensk kyckling ökade med 1,6 procent de tre första kvartalen i år och att konsumtionen ökade med 4,7 procent. Att allt fler väljer det vita, näringstäta och nyttiga fågelköttet och att man vill att det kommer från Sverige gör mig som kycklingbonde väldigt stolt. 

Att intresse- och medlemsorganisationen WWF har lanserat en uppdaterad köttguide där de ger svensk kyckling rött ljus i sina färgmarkeringar är felaktigt och förvirrande för konsumenterna. Tyvärr har inte WWF kontaktat oss under arbetet med guiden eller besökt någon av våra 120 Svensk Fågel-anslutna familjegårdar runtom i Sverige. 

Om de hade haft en dialog med oss skulle de fått reda på att kyckling som är certifierad enligt Svensk Fågel är mer klimatsmart än någonsin. De hade också sett att kycklingarna i Sverige mår bra. Våra kycklingar har inte problem med leder eller smärta. Här har WWF hämtat information från gamla studier och studier gjorda i andra länder. De har bortsett från det faktum att det inte bara är genetiken som styr, utan att skötsel och utfodring till en stor del påverkar djurens välmående. Och detta är våra bönders spetskompetens.

WWF har bortsett från det faktum att det inte bara är genetiken som styr, utan att skötsel och utfodring till en stor del påverkar djurens välmående.

Vi får medhåll både från forskare från SLU som i Svenska Dagbladet Debatt varnar för att WWF:s agerande kan leda till val av importerad kyckling med sämre uppfödningsförhållanden och högre antibiotikaförbrukning och från Livsmedelsverket som nu har förtydligat att vi ska och kan äta svensk kyckling. Livsmedelsverket menar att den svenska kycklingen står sig bra i jämförelse med andra länder när det gäller klimatpåverkan, djurvälfärd och inte minst vår otroligt låga användning av antibiotika. Dessutom visar de på att det vita fågelköttet ger god näring och hälsa för oss konsumenter. 

För oss bönder inom Svensk Fågel är det en självklarhet att fokusera på hållbarhet och våra djurs välbefinnande. Vi har kretslopp och biobränsle på våra gårdar, vi har våtmarker och kantremsor för den biologiska mångfalden. Vi värnar och tar hand om våra djur. Vi har oberoende kontroller av kvalitet, djuromsorg och säkra livsmedel. Och nu när vi närmar oss juletider har vi de senaste åren sett en ökning av det vita köttet på julbordet. Det är roligt att allt fler konsumenter väljer hälsosam, hållbar samt god kyckling och kalkon på julbordet. 

Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande i Svensk Fågel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Leverantör

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev