Debatt
Debatt: Halvera kundernas klimatfotavtryck – en nödvändig ambition
Produktion och konsumtion av livsmedel står för en fjärdedel av den globala klimatpåverkan - nu måste alla agera, skriver Ica Gruppens CR-chef Kerstin Lindvall.
Publicerad: 21 januari 2022, 07:15
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ingen aktör kommer på egen hand att kunna klara omställningen mot ett halverat klimatavtryck från livsmedel, utan vi behöver göra det tillsammans, skriver Ica Gruppens Kerstin Lindvall.
Foto: Miriam Järlesjö
Ämnen i artikeln:
Ica GruppenAtt ständigt utmana oss inom viktiga, svåra och framtidskritiska områden är inget nytt för oss inom Ica - och klimatfrågan är inget undantag. Om vi ska bromsa klimatförändringarna i linje med Parisavtalet måste vi våga sätta ambitiösa mål. Vi jobbar just nu på vår tredje klimatambition där vi verkligen spänt bågen. Vi utmanar oss både i vår direkta klimatpåverkan och i det som sker i hela vår värdekedja från leverantör till kund, där vi ska halvera kundernas klimatfotavtryck från maten de köper hos oss till 2030.
Är vårt mål för ambitiöst? Låt mig som svar på frågan börja med att konstatera att vårt klimatmål grundar sig på ledande forskning och rapporter från bland annat IPCC och EAT-Lancet. Allt pekar på att det krävs en halvering av livsmedlens klimatpåverkan globalt för att vi ska klara 1,5-gradersmålet.
För att halvera klimatpåverkan från kundernas inköp behöver vi jobba på två fronter. Dels behöver vi se till att produkterna på våra hyllor har mindre klimatavtryck 2030 än de hade 2020, dels behöver vi göra det enkelt för våra kunder att skifta till en livsmedelskonsumtion som på totalen har mindre klimatpåverkan. Det måste vara lätt att göra hållbara val, och vi måste få med oss alla kunder, inte bara de mest klimatengagerade – vilket ligger nära vår vision att göra varje dag lite enklare.
Ingen aktör kommer på egen hand att kunna klara omställningen mot ett halverat klimatfotavtryck från livsmedel, utan vi behöver göra det tillsammans. Alla delar av värdekedjan måste samverka och den politiska viljan finnas för att skapa rätt styrmedel kring exempelvis förnybara bränslen. Vi inom handeln har en unik position att driva förändring, eftersom vi är länken mellan produktion och konsumtion.
Vi vet att produktion och konsumtion av livsmedel står för så mycket som en fjärdedel av den globala klimatpåverkan – vi måste agera för att ge kommande generationer förutsättningar för en god morgondag. För oss på Ica kommer våra värderingar som alltid att vara guidande för oss när vi styr mot vår klimatambition: enkelhet, engagemang och entreprenörskap.
Vi kan se att våra kunders klimatavtryck minskar, men det går långsamt. Vi tror att minskningen först är konstant för att sedan öka markant. Det är en tuff ambition och det kommer inte att bli lätt. Vi kommer att behöva bli utmanade och utmana både vad gäller vår produktions- och produktutveckling, vår sortimentsmix och hur vi jobbar med konsumentbeteenden. Men allvarligt talat – har vi något val?
Kerstin Lindvall, CR-chef, Ica Gruppen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Ica Gruppen