Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: Hälsosam mat får inte vara ett privilegium – slopa momsen på frukt och grönsaker

Sjukdomar orsakade av livsstilsval som en ohälsosam kosthållning ökar globalt. Samtidigt stiger priset på mat som en effekt av coronapandemin och kriget i Ukraina. Inflation slår i regel hårdast mot de som redan har det svårt ekonomiskt, och en nylig undersökning visar att var tredje svensk familj redan i dag inte har råd att äta frukt och grönt varje dag. För att ändra denna oroväckande trend behöver vi göra det enklare att äta hälsosamt. Vi föreslår därför en slopad moms på frukt och grönsaker så att en hälsosam kost blir överkomlig och tillgänglig för alla.

Publicerad: 4 juli 2022, 07:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

David Von Laskowski, vd och koncernchef för Greenfood, vill se slopad moms på frukt och grönt.


Enligt Världshälsomyndigheten (WHO) ska en vuxen person äta 400 gram frukt och grönsaker varje dag för att få i sig de näringsämnen som kroppen behöver. Enligt rapporten Vegocracy är nästan tre av fyra svenskar medvetna om riktlinjerna, men endast 15% uppger att de följer dem. 

Anledningen? Frukt och grönsaker är för dyrt. Undersökningen visar nämligen också att nästan en av tre svenska familjer inte har råd med tillräckligt mycket frukt och grönt, och 40 procent svarade att de skulle äta mer grönsaker om de var billigare. En sund kosthållning är med andra en kostnadsfråga, och barn som växer är de som i förlängningen förlorar mest på detta. Enligt alarmerande siffror från Generation Pep når enbart ett av tio barn och ungdomar Livsmedelsverkets kostråd kring frukt och grönt. Så borde det inte vara i ett välfärdsland som Sverige.

Enligt WHO härrör 71 procent av alla dödsfall globalt från livsstilssjukdomar som stroke, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Ett regelbundet intag av frukt och grönsaker har visat sig minska risken för att få dessa sjukdomar. Det finns med andra ord fog för frågan: Vad kan vi göra för att minska dödsfall och kostnader kopplat till ohälsosamma livsstilsval? Svaret finns delvis i att underlätta för människor att göra sunda val för oss själva och våra barn. Många av oss vill göra bättre men kostnadsaspekten står bevisligen i vägen. En avskaffad moms på grönsaker och frukt är ett exempel på hur man drastiskt kan minska den ekonomiska barriären och öka människors tillgång till näringsrik och hälsosam mat.

”En sund kosthållning är med andra en kostnadsfråga, och barn som växer är de som i förlängningen förlorar mest på detta”

Och vinningarna finns inte bara på individnivå. När forskare från Lunds universitet år 2019 fick i uppdrag att sätta en prislapp på samhällets ekonomiska börda orsakad av svenskarnas dåliga matvanor, landade siffran på 53 miljarder kronor om året, vilket cirka motsvarar en procent av Sveriges beräknade bruttonationalinkomst. En hälsosammare livsstil skulle alltså spara på skattepengar som kan gå till andra viktiga områden.

I Sverige finns i dag en nationell plan med syfte att skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela landet. Dock speglar inte det svenska momssystemet regeringens ambitiösa folkhälsopolicy. Till exempel är momsen på frukt och grönsaker tolv procent medan momsen på inrikesflyg är sex procent. Flygande uppmuntras alltså mer än att äta sunt vilket är kontraproduktivt och ineffektivt om vi ska nå klimatmålen. Vi är övertygade om att sänkta barriärer för grönt ätande är ett steg i rätt riktning för att lösa både våra hälsoproblem och minska belastningen på miljön.

Folkhälsomyndighetens rikstäckande enkäter visar att hälsa fortfarande är en klassfråga i Sverige. Socioekonomiskt utsatta grupper äter mindre näringsrik kost och löper större risk för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, cancer och övervikt. Och rapporten Vegocracy visar att nästan hälften av alla låginkomsthushåll i Sverige inte följer näringsrekommendationerna just för att det är för dyrt.

”Till exempel är momsen på frukt och grönsaker tolv procent medan momsen på inrikesflyg är sex procent”

I Generation Peps rapport svarande barn till vårdnadshavare med hög inkomst i högre utsträckning att de ätit grönsaker, frukt och bär de senaste sju dagarna jämfört med barn vars vårdnadshavare har medel eller låg inkomst. Detta är en fråga om bristande social jämlikhet som inte bara drabbar den vuxna befolkningen utan också barnen, som fostras in i en ohälsosam livsstil. Detta måste adresseras. Genom att slopa momsen på frukt och grönsaker kommer människor i sårbara positioner få större tillgång till mat som ingår i en hälsosam kosthållning.

Om vi ska ha en chans att ändra den nedåtgående trenden kopplat till vår hälsa och klimatet måste vi agera nu. Politiker och livsmedelsindustrin måste lyssna på människors önskan om att kunna äta mer hälsosamt. En stor majoritet, 70 procent, av svenskarna stödjer vårt förslag om ett borttag av momsen på frukt och grönt. I stället för att främja konsumtion som är skadlig för både våra kroppar och vår planet måste vi göra det fördelaktigt att välja hälsosamma och hållbara produkter. Vi måste slopa momsen på frukt och grönsaker och se till att hållbart ätande inte är ett privilegium utan en rättighet för alla, barn som vuxna, i Sverige.

David Von Laskowski, vd och koncernchef på Greenfood samt vd för Picadeli

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev