måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: Glöm inte kunderna som handlar som vanligt mitt i prishetsen

Vad händer när det vänder? Den frågan ställer sig den tidigare tjänstemannen på Coop och Ica Christer Nyman.

Publicerad: 13 februari 2023, 09:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christer Nyman.


Ämnen i artikeln:

Lågpris

Det är lågpris och klipp och egna märkesvaror och alla aktörer kör på pris pris pris och endast pris. Storpack och hela balar och plattor med kaffe när folk säger att de inte kan betala elräkningen. Tar Eon betalt i Zoegas och toapapper?

Ni låser ju upp konsumentens pengar och flyttar ut era lager till hemmen. Hem som till 40 procent består av ensamstående i två rum och kök på 55 kvadratmeter.

Och nu i denna vecka så går kaffepriset ned markant på världens börser. Och USA höjer räntan med mediokra 25 punkter och säger att inflationen kommer att minska snabbare än förutsett.

Det kommer att vända snabbare än vad vi tror!

Willys går som tåget och ökar sin försäljning mer än någon annan gjort i hela historien. Fantastiskt! Och deras aktie backar 24 procent på sex månader för i realiteten förlorar de pengar. Det om något är en dålig affär.

Lidl går grymt bra. Lidl är en stiftelse som ägs av en enda familj, därav finns ingen som helst insyn i deras totala ekonomi. Men det tog dem nästan 20 år att öka antalet kunder organiskt i Sverige. Det behövdes en pandemi och en inflation av aldrig skådat slag för att konsumenten skulle gå till dem. Och Lidl har lämnat sin ursprungliga affärsidé med bara private label, inga extrapriser och inga lojalitetsprogram.

”Det behövdes en pandemi och en inflation av aldrig skådat slag för att konsumenten skulle gå till dem”

Både Ica, Coop, Willys, Hemköp och Lidl med flera har lojalitetsprogram och bearbetar sina kunder med så kallad kundspecifik marknadsföring (KSM) via deras lojalitetsprogram.

Vad händer när det vänder? Jo, du kommer endast ha prisjägare i din kunddatabas. Problemet är att er kunddatabas då är sex till åtta månader föråldrad vad avser köpbeteende. Då kommer din kund inte vara intresserad längre av endast lägsta pris och torra små apelsiner till lågpris.

Exempelvis finns det varumärken som Pändy, Wellibites, Truegum, Healthy Co. Sockerfritt och hälsosamt. På en minskande marknad ökar de mellan 15-20 procent varje månad senaste året. Humble Co är en framgångssaga när alla andra backar.

De kunderna kommer vara extremt viktiga när det vänder. De kommer driva din försäljning och dyka upp som dina bästa kunder i din kunddatabas 2024. inte prisjägaren som kör två mil för att köpa torra små apelsiner för tio kronor kilot.

Ett av flera smarta exempel är Coop Forum Jägersro Malmö som storsatsar på Humble Co:s produkter. Dessutom ökar de även nu månad för månad för de mixar detta sortiment med klipp och utbud.

Mitt råd är att se över er produktmix och glöm inte de konsumenter som fortsatt handlar som tidigare. De – och inte prisjägaren – kommer vara din bas när det vänder. Se framåt!

Christer Nyman
Före detta tjänsteman på Coop och Ica

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Lågpris

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev