tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: ”Ge företag samma energirabatt som hushållen – och använd norska modellen”

Staten förfogar över 300 miljarder utöver budget från elintäkter och har därmed möjlighet att återföra en del av detta till familjer och företag, det skriver Mathias Rebane, på Företagarförbundet. Han vill att den nya regeringen hämtar inspiration från Norge för att lösa krisen.

Publicerad: 17 oktober 2022, 07:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson för Företagarförbundet vill att den nya regeringen hämtar inspiration från Norge när elkrisen ska lösas. Foto: Getty Images/Bosse Johansson


Politiska processer tar ofta tid, det är i regel bra, då demokratiska beslut skall fattas på genomtänkta och välgrundade grunder. Men i fallet med de skenande elpriserna och en ny regering krävs snabba och prioriterade beslut annars riskerar många företag att gå under. 

Elkostnaderna är ingen ekonomisk kris för landet. Staten får in ordentligt med pengar på krisen, dels genom det statliga affärsverket svenska kraftnät, och genom ökad energiskatt och slutligen moms på toppen av hela kalaset.

Svenska kraftnät tar in de så kallade flaskhalsavgifterna som ökat kolossalt de senaste åren. 2018 tog man in 1,6 miljarder, 2019 – 2,2, 2020 – 8, 2021 – 21,5 miljarder. För 2022 ser prognosen ut att bli mer än 90 miljarder. Överskottet skall investeras i Sveriges transmissionsnät för el, det vill säga kraftledningar genom landet.

”Medel finns, därmed är det viktigt att snabbt återföra dessa till familjer och företag”

Utöver flaskhalsavgifterna tog staten in 27 miljarder under 2021 i energiskatt på el, prognosen för 2022 är likvärdig. På toppen av detta läggs dessutom moms som ger ytterligare cirka 65 miljarder i intäkter från svenska företag och familjers elförbrukning. Det är mer än dubbelt så mycket som året före. Om prognoserna för vintern besannas kan staten komma att dra in närmare 200 miljarder i enbart momsintäkter.

Med andra ord kan staten förfoga över 300 miljarder utöver budget från elintäkter. Det är mer än 250 miljarder mer än de senaste normalåren.

Medel finns, därmed är det viktigt att snabbt återföra dessa till familjer och företag. Företagarförbundet föreslår, i stället att förlora tid på att uppfinna en ny modell för kostnadstak, använder Norges modell där staten tar 90 procent av kostnaden för energi över 70 öre KWh.

”Nu är det viktigt att den nya regeringen inte lämnar Sveriges jobbskapare att betala kalaset som i våras”

Två viktiga saker har vi lärt oss av pandemin. Att lugna företag och medborgare med ett besked om energistöd för att undvika att företagen stramar åt och säger upp personal. Det var regeringen relativt duktiga på under pandemin. Det som tyvärr inte fungerade var utbetalningar av stöd, det vill säga löften om hjälp infriades inte, eller så tog det väldig lång tid. Denna senfärdighet får inte ske nu. Ett energikostnadstak måste beslutas och implementeras snabbt.

Nu är det viktigt att den nya regeringen inte lämnar Sveriges jobbskapare att betala kalaset som i våras. Då gavs energistödet endast till hushåll. Stora industrier och serverhallar hade redan rabatt på energi i egenskap av storförbrukare. Kvar att betala stod småföretagen.

Ge små och medelstora företag samma möjlighet till energirabatt som hushållen proportionellt viktat mot företagets storlek och energianvändning.

Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev