fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: För få ansökningar leder till tillträdesförbud

Efter tre månader med lagen om tillträdesförbud är det för tidigt att dra några slutsatser om dess effekt. Men skillnader mellan åklagare behöver utredas, skriver Elisabeth Due, Ica-handlarnas Förbund.

Publicerad: 21 maj 2021, 07:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Elisabeth Due, ansvarig för näringslivs- och branschfrågor på Ica-handlarnas Förbund. Foto: Susanne Kronholm


Ämnen i artikeln:

Icahandlarnas Förbund

Mer än var tredje butik inom handeln har varit utsatt för stöld den senaste veckan. I var tionde butik har medarbetare drabbats av hot eller väld i samband med stöld. Var femte butik har varit utsatt för bedrägeribrott. Detta enligt Svensk Handels Trygghetsbarometer. Tre månader efter nya lagen om tillträdesförbud visar tillgänglig brottsstatistik fortsatt alldeles för höga siffror inom handeln.

Ica-handlarnas Förbund kommer därmed dels fortsatt att vilja diskutera med ansvariga politiker om rådande lagstiftning tillämpas på ändamålsenligt sätt av rättsvårdande myndigheter, dels fortsätta rikta fokus på vikten av ett mer effektivt polisiärt arbete mot brottslighet som drabbar företagare i storstad såväl som på landsbygd.

LÄS MER: Så bra fungerar tillträdelselagen 

Med tanke på vad vi vet om bristerna hos polis och åklagare att hantera brott som drabbar näringslivet, är det viktigt att noggrant utvärdera hur tillträdesförbud mot butik i praktiken beslutas och tillämpas.

Det vi hittills kan sammanfatta är följande:

* En fjärdedel av Ica-handlarnas ansökningar om tillträdesförbud har hittills gett ett positivt utslag till butikens fördel.

* De ansökningar där man kunnat påvisa risk för kommande brottslighet, genom tidigare polisanmälningar, leder till beviljat tillträdesförbud i högre utsträckning.

* Det är positivt men inte alls avgörande att polisen bifaller ansökan om tillträdesförbud.

* Ett verksamt tillträdesförbud har hittills visat sig leda till att hot eller brottslighet mot butik upphör.

* Det finns regionala skillnader i hur åklagare tillämpar lagen.

Efter tre månaders tillämpning av lagen om tillträdesförbud mot butik är det ännu för tidigt att dra några skarpare slutsatser, men vi dristar oss till att konstatera att antalet ansökningar leder till för få tillträdesförbud, vilket är synd eftersom förbudet har avsedd verkan. Det verkar också som om ansökningar kommer att behöva underbyggas med tidigare polisanmälningar och kanske till och med domslut som visar att personen i fråga redan har begått brott i butiken. Därmed är det, nu som förr, viktigt att anmäla alla brott trots att dessa anmälningar oftast lämnas utan kännbar åtgärd i stunden.

Något som oroar och som också behöver undersökas ytterligare är de skillnader som verkar finnas mellan olika åklagare i tillämpningen av lagen.

Elisabeth Due, ansvarig för näringslivs- och branschfrågor, Ica-handlarnas Förbund

 

LÄS MER: Tillträdesförbud kan förebygga ”matöknar”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Icahandlarnas Förbund

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev