tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: ”Det har varit märkligt tyst om klimatfrågan – dags att visa politiskt ledarskap”

Med tanke på den akuta klimatkris vi befinner oss i har det varit märkligt tyst om klimatfrågan, både i praktisk politik och i valrörelsen. Det är anmärkningsvärt, och oroande, skriver Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij.

Publicerad: 16 september 2022, 05:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Åsa Domeij, hållbarhetschef för Axfood. Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

Axfood

Väljarna har nu gjort sitt val. Nu är det politikernas tur att ta ansvar, välja och prioritera. Det gäller både den regering som tillträder, den nya riksdagen och alla som jobbar politiskt i regioner och kommuner.

Ett val borde vara enkelt för politikerna: sluta bromsa klimatomställningen – och omfamna i stället alla de möjligheter klimatomställningen medför för näringsliv, medborgare och samhälle.

Med tanke på den akuta klimatkris vi befinner oss i har det varit märkligt tyst om klimatfrågan, både i praktisk politik och i valrörelsen. Det är anmärkningsvärt, och oroande. Det är också det faktum att de fossila subventionerna i Sverige ökar, i stället för att minska. Prisökningarna vi ser kan visserligen drabba hushåll med svag ekonomi hårt, vilket är viktigt att komma ihåg. Men det finns mer träffsäkra sätt att stötta dessa hushåll på utan att öka de fossila subventionerna.

”Klimatkrisen är här och nu, det handlar inte längre om framtida hot”

Klimatkrisen är här och nu, det handlar inte längre om framtida hot. De klimatförändringar forskningen är överens om är orsakad av mänsklighetens syns tydligt, i Europa och i resten av världen, bland annat genom extremvärme, allvarlig torka och kraftiga översvämningar. 

I den svenska politiken har klimatomställningen av många kommit att ses som en restriktion, och inte som en möjlighet till modernisering. Det är en tydlig signal om att politikerna inte ser den potential som finns i klimatomställningen. För samtidigt ser stora delar av det svenska näringslivet de stora möjligheter till jobb, innovation och lönsamhet som följer med klimatomställningen. Men i dag saknas rätt regleringar, incitament och långsiktiga lösningar för att stötta och driva på utvecklingen. 

På Aftonbladets debattsida uppmanade inför valet företrädare för 227 företag och organisationer – som tillsammans omsätter över 1 000 miljarder kronor – svenska politiker att sluta bromsa klimatomställningen och i stället stötta de 1 944 forskare som tidigare uppmanat politikerna att ta klimatkrisen på allvar. 

”I den svenska politiken har klimatomställningen av många kommit att ses som en restriktion, och inte som en möjlighet till modernisering”

Och i Dagens industri uppmanade elva svenska storföretag inom nätverket Hagainitiativet politikerna att genom nödvändiga beslut skapa stabila villkor för näringslivet att påskynda den gröna omställningen. Axfood är ett av företagen.

Oavsett hur regering och riksdag kommer att se ut under de närmaste fyra åren är det nu dags för politiken att lyssna på forskning och näringsliv, skapa långsiktighet och förutsägbarhet, visa klimatledarskap – och fatta nödvändiga beslut. 

Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Axfood

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev