fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: ”Det är inte konsumenternas fel att matsystemet är trasigt”

Det är svårt för konsumenterna ensamma att minska matsvinnet när nära hälften av maten som inte äts försvinner innan den når handeln, skriver Josefin Fridstrand, Matsmart.

Publicerad: 8 oktober 2021, 09:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Josefin Fridstrand, Sverigechef för Matsmart. Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

Matsvinn

Förra året fick matförluster och -svinn en egen FN-dag: 29 september. Det är jättebra, eftersom var tionde utsläppskilo med växthusgaser kommer från mat som produceras, men aldrig äts upp. En tiondel av alla utsläpp, för att vi vaskar. 

Vi har fått lära oss på längden och tvären hur alla kan göra för att svinna mindre. Planera, titta, lukta, smaka, använda blasten och koka soppa på rester. Det är förvisso bra, eftersom det är sjukt klimatsmart och dessutom sparar tid och pengar. 

Hur klimatsmart? Enligt beräkningar som IVL Svenska Miljöinstitutet genomfört på uppdrag av oss får man en nettobesparing på ungefär 90 procent av utsläppen om man faktiskt äter maten, i stället för att kasta. 

Men det är inte bara konsumenternas fel att tio procent av världens utsläpp beror på vaskning. Hela systemet är trasigt. Faktum är att nästan hälften av maten som inte blir uppäten försvinner innan den når handeln. Detta enligt FN:s organisation för mat och jordbruk: FAO, som säger att 45 procent försvinner innan maten når handeln och 55 procent i handeln eller efter. 

Ändå hör vi mest bara om hur konsumenterna ska ändra på sig. Och eftersom den mesta offentliga diskussionen rör just konsumenterna, verkar de själva benägna att hålla med. Enligt en nyligen genomförd Kantarstudie tycker sex av tio svenskar att det är deras uppgift att lösa utmaningen att tio procent av jordens utsläpp sker i onödan.  

Engagemanget inspirerar. Men det blir svårt för konsumenterna att fixa detta ensamma. Eftersom de bara är ansvariga för tre procent av de där totalt tio utsläppsprocenten. FAO uppskattar att konsumenterna svinnar cirka 30 procent av maten som vi aldrig äter upp, resten står andra aktörer för, exempelvis matproducenter, handel och restauranger. 

För att världen ska fixa svinnet behövs det alltså inte bara konsumenttips. Och att konsumenterna ska ändra på sig. Det behövs ansvarstagande och handling från beslutsfattare. Från politiker och från företag som jobbar med mat. 

De flesta konsumenter uppger att de är villiga och även redan gör mycket för klimatet. Vi kan bara lyfta på hatten: enligt tidigare nämnda Kantarundersökning tänker sju av tio svenskar på klimatet när de handlar mat. 

Nu är det dags för alla oss som bär på resten av ansvarsbördan att göra likadant. Ta ansvar för maten vi producerar och säljer och införa nolltolerans mot vaskning. Då krävs att vi börjar mäta överskott och svinn, sätta upp strategier för att minska det och ett mål: att minst halvera förluster och svinn till år 2025. 

Josefin Fridstrand, Sverigechef, Matsmart

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Matsvinn

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev