Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Debatt: Avtrubbning och dåliga vanor får inte hindra brottsbekämpningen

Avtrubbning och dåliga vanor får inte stå i vägen för arbetet med att minska brottsligheten och återskapa ett samhälle där butikerna inte behöver anställa egna väktare, skriver Pär Bygdeson.

Publicerad: 13 augusti 2021, 07:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bombdåd och skjutningar är nu så vanliga och grova att vi håller på att vänja oss, skriver Pär Bygdeson i ett debattinlägg.

Foto: SUVAD MRKONJIC


Vanor har många fördelar, de sparar tid och de gör att många vardagshändelser sker samtidigt som man tänker på andra saker. Vanans makt är stor är ett talesätt som man tar till ibland när man kanske borde gjort på ett annorlunda sätt. För att skapa en vana, behöver man vänja sig och det är här vi lätt kan bli lurade av våra egna hjärnor. Vi människor har mycket lätt för att vänja oss och att låta saker bli en vana. 

För sex år sedan började dagligvaruhandeln prata om brott i butik och om den snabba och oroande utveckling som allt fler butiker upplevde med stölder, hot trakasserier och motvärnsrån. En ny grupp av brottslingar såg butiken som sitt skafferi och bara promenerade in och tog vad de ville ha, trygga i förvissningen om att en eventuell polisanmälan inte skulle leda till något och om hur barn stal och betedde sig illa i butiken och ingen vågade säga till dem för man visste vilka som då skulle komma på besök. Då fick vi bra respons från politiker och journalister. Det blev reportage, det blev seminarier, tv-inslag och debattartiklar. Det blev till och med utredningar tillsatta, som till slut mynnade ut i en lag om tillträdesförbud i butik. (Vilket i sig är ett märkligt resonemang. I stället för att rätta till de lagar som skulle förhindra fortsatt brottslighet, väljer man att skapa en ny lag som ska försöka minska de negativa effekterna av de lagar som redan finns).

Det som hänt sedan dess är tyvärr att den mycket grova kriminaliteten ökat kraftigt. Bombdåd och skjutningar är nu så vanliga och grova att vi håller på att vänja oss. Det är knappt merparten av oss ger ifrån oss ett uppgivet ”men fy vad hemskt” när en polis blir mördad och barn skjutna. Samhället håller på att vänja sig, och börjar känna att detta är vår vardag. Men detta är saker vi aldrig får vänja oss vid. Allt annat än en minskad brottslighet är en orimlighet. Åtminstone tills vi i Sverige ligger i nivå med våra nordiska grannländer.

Det är nu ett år kvar tills riksdagsvalet i Sverige. Låt inte avtrubbning och dåliga vanor stå i vägen för möjligheten att återskapa ett samhälle där butiker inte behöver ha egna väktare anställda, där handlare inte behöver göra överenskommelser med lokala gangsters för att kunna ha sina butiker öppna, och där personalen kan hjälpa en snattande tioåring att förstå vad hen gjort och inte göra det igen. Det går om vi hjälps åt att synliggöra vår bransch, för det är den värd. Att få syssla med människor och mat och vara en väg in på arbetsmarknaden för många är ett privilegium och det vore väl s**t också om skurkarna skulle få förstöra detta!

Pär Bygdeson, vd, Livsmedelshandlarna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News