Debatt
Dags att införa Nutri-Score i Sverige – för den svenska folkhälsan
Vi äter allt mer onyttigt – och det märks i den sviktande folkhälsan. Var fjärde svensk riskerar idag att dö i förtid på grund av ohälsosamma matvanor, här krävs krafttag. Vi anser att svenska konsumenter förtjänar en heltäckande, transparent och intuitiv märkning som vägleder dem till mer hälsosamma val, skriver David von Laskowski, vd, Picadeli.
Publicerad: 21 mars 2023, 12:42
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
David von Laskowski, vd, Picadeli.
Foto: Robbin Blomkvist
En av fyra svenskar riskerar att bli sjuka eller dö i förtid på grund av sina matvanor. Omkring 80 procent av hälso- och sjukvårdens resurser går i dag till behandling av kroniska sjukdomar, som i många fall skulle kunna förebyggas eller lindras genom förändrade vanor. Men för de konsumenter som vill äta mer hälsosamt kan det vara svårt att navigera sig i våra livsmedelsbutiker.
Vi anser att de svenska konsumenterna förtjänar en heltäckande, transparent och intuitiv märkning som vägleder dem till mer hälsosamma val. Det måste bli enklare att äta bra. Vi vill därför se ett brett införande av Nutri-Score i Sverige. Nutri-Score är Europas vanligaste framsidesmärkning och den används framgångsrikt i bland annat Frankrike, Belgien, Spanien, Tyskland, Nederländerna och Schweiz. Märkningen introducerades av den franska folkhälsomyndigheten 2017 och graderar produkters näringsvärde från grönt (A) till mörkorange (E).
”Vi anser att de svenska konsumenterna förtjänar en heltäckande, transparent och intuitiv märkning som vägleder dem till mer hälsosamma val”
I över 30 år har Nyckelhålet haft i uppgift att vägleda svenska konsumenter. Men konsumtionen av ohälsosamma livsmedel ökar. Hälsosam mat ska vara en rättighet för alla – och här är Nutri-Score en viktig nyckel. Vi vill se ett brett införande av Nutri-Score eftersom:
• Det förändrar vanor
Nutri-Score är den märkning som i högst grad motiverar konsumenterna att välja näringsrika livsmedel – och välja bort det som är skadligt för hälsan. Färgkodning är tillgängligt och forskning visar att det är enkelt att förstå. Precis som med trafikljus så krävs ingen djupare analys. Därför fungerar märkningen som en motvikt till missvisande, kommersiella budskap. Nutri-Score möjliggör dessutom jämförelser mellan livsmedel inom samma kategori.
• Det är pålitligt
Nutri-Score baseras på beräkningar från Storbritanniens Food Standards Agency näringsprofileringssystem. Beräkningarna väver in såväl positiva som negativa faktorer. En stor grupp forskare och nutritionister i Europa arbetar kontinuerligt med att vidareutveckla Nutri-Score, vilket gör att märkningen tar hänsyn till den senaste forskningen. Nutri-Score har utvecklats utan kommersiella intressen, men motiverar samtidigt branschen att ta fram mer hälsosamma alternativ.
• Det stöttas av experter
Nutri-Score förespråkas bland annat av WHO:s cancerforskningsorgan (IARC), och The European Consumer Organisation, en paraplyorganisation för 46 oberoende konsumentorganisationer. Under 2021 publicerade 400 europeiska forskare en uppmaning om att införa Nutri-Score i Europa.
Det är hög tid att sluta blunda för fördelarna med Nutri-Score. Europas vanligaste märkning kommer inte att försvinna bara för att vi inte talar om den. Vi uppmanar beslutsfattarna att skyndsamt ta tag i frågan om näringsmärkning av livsmedel. För individen. För folkhälsan. För framtiden.
David von Laskowski,
vd, Picadeli
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.