söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Centerpartiet: Sluta straffskatta företag som anställer unga

För oss i Centerpartiet är det självklart att företagens förutsättningar måste bli bättre. Att det inte är det för partierna i regeringen är anmärkningsvärt, skriver Elisabeth Thand Ringqvist (C).

Publicerad: 29 mars 2023, 12:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Centerpartisten Elisabeth Thand Ringqvist är vice ordförande i riksdagens näringsutskott.

Foto: Pressbild


För oss i Centerpartiet är det självklart att företagens förutsättningar måste bli bättre för att kunna vända utvecklingen och få igång fler företag att växa och anställa i hela landet. Att det inte är det för partierna i regeringen är anmärkningsvärt.

Företagen lever mitt i en galopperande kostnadskris. Med ständigt stigande räntekostnader - som inte ser ut att ha något slut, höga priser på el och andra insatsvaror så är företagens vardag idag väldigt tuff. Regeringen säger att de hörsammar företagens rop på politiska förslag för att underlätta den tuffa situationen, men resultaten och faktiska genomförda förslag lyser med sin frånvaro.

”Företagen lever mitt i en galopperande kostnadskris”

I stället för att lyckas leverera lättnader till landets företagare som är i stort behov av det så lyckas regeringen nu själva leverera en skattechock. Nu i mars kommer arbetsgivaravgifterna att höjas. Då kommer alla företag med unga anställda i åldern 19-23 år behöva betala full arbetsgivaravgift. En skattechock för alla företag som i dag har unga anställda. För alla de företag som idag redan har en mycket ansträngd situation på kostnadssidan och dessutom ser vikande efterfrågan när hushållen och företagen drar in på allt som inte är grundläggande nödvändigt. Skattesmällen kommer att bidra till ytterligare varsel av anställda.

Arbetsgivaravgifterna är en straffskatt på arbete. I dag är det drygt hälften av avgiften som går till försäkringar och pension. Resten är ren skatt. Den drabbar särskilt små företag som går från inga anställda till en anställd eller företag som ger unga sitt första jobb inom exempelvis hotell- och restaurangbranschen.

Effekten av sänkta arbetsgivaravgifter har tidigare ifrågasatts från flera håll. Men för företagen är det självklart, särskilt i personalintensiva branscher. Sänkta arbetsgivaravgifter är lätta att räkna hem. Flera har även hävdat att sänkta arbetsgivaravgifter skulle driva på inflationen, dock visar nya studier att rädslan helt saknar grund.

”Arbetsgivaravgifterna är en straffskatt på arbete”

Att de som skapar jobben – företagen – har det tufft just nu är det ingen som tvivlar på. Besöksnäringen och handeln finns över hela landet och är otroligt viktiga i att se till att det går att leva, bo och jobba även på landsbygden. När butiker, restauranger och caféer stänger och skyltfönster blir mörka och tomma. Då slocknar ytterligare en del av livslusten lokalt. Regeringen måste förstå att det är allvar. I stället för att leverera bättre förutsättningar så gör man tvärt om.

Elisabeth Thand Ringqvist,
vice ordförande i riksdagens näringsutskott (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev