Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Åsa Domeij: Slopa skatten på solenergi för eget bruk

Att ta ut skatt på det som används i den egna fastigheten överensstämmer inte med de principer som annars brukar gälla i svensk skattelagstiftning, skriver Åsa Domeij, Axfood.

Publicerad: 10 september 2021, 09:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

Axfood

I dag betalas energiskatt för solcellsanläggningar som är större än 500 kW - även om all el som produceras används i den fastighet som har den installerade effekten. Det hämmar utvecklingen av och investeringar i solel i ett läge där förnyelsebar el behövs för att ställa om till ett samhälle med mindre klimatpåverkan. Den förnyelsebara elens produktion är ojämn eftersom den varierar med hur mycket solen lyser och hur mycket det blåser. Om det finns tekniska möjligheter att lagra el i form av vätgas blir den förnyelsebara elen ännu viktigare. Hur viktigt och brådskande det är med den här omställningen framgår av den senaste IPCC-rapporten.

Energi beskattas i princip av två skäl, dels fiskalt för att ge staten intäkter, dels för att åstadkomma effektiviseringar i användningen av el och styra bort från energislag som är dåliga ur miljösynpunkt, till exempel eldning av fossila bränslen. Eftersom politiker vill gynna förnyelsebara energislag är det knappast därför som solcellsanläggningar beskattas. Det är inte heller det argumentet som framförs. 

Skatten har motiverats med att EU skulle kunna anse att en skattebefrielse är konkurrenssnedvridande. Redan för fem år sedan fick Axfood besked från Kommissionen att EU inte alls kräver den här skatten. Efter det svängde den svenska regeringen och skattebefriade solcellsanläggningar för eget bruk upp till 255 kW. Förra året höjdes gränsen till 500 kW. Nu bör regeringen vara mogen för att ta bort skatten helt. Ett sådant initiativ skulle gynna investeringar i solceller på tak i stora elkrävande anläggningar och positivt bidra till den nödvändiga energiomställningen.  

Att ta ut skatt på sådant som används i den egna fastigheten överensstämmer inte heller med de principer som annars brukar gälla i svensk skattelagstiftning. Någon skatt tas inte ut på den värme som utvinns genom att solen lyser på fönstren. De serverhallar som byggs i Sverige betalar inte heller någon skatt på den kyla som vintern bidrar med. 

Det är först när ett överskott säljs som det sker en ekonomisk transaktion och som skatteplikt uppstår. Inom handeln har vi aldrig sett det som ett problem med att konsumenter exempelvis odlar egen potatis eller bakar sitt eget bröd helt skattefritt. Detta trots att det som säljs i butikerna drar in skatt till statskassan. På samma sätt borde den gröna energi som fångas in och används till eget bruk vara obeskattad. Annars motarbetas den omställning som så väl behövs för att Sverige ska kunna leva upp till sina klimatmål.

Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Axfood

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev