Dagligvarunytt Debatt är debattforumet för dig som arbetar i dagligvaruhandeln. Här lyfts de hetaste frågorna inom branschen.
Debatt
REPLIK. Många företag verkar provocerade av att det finns konkurrens från återförsäljarnas egna märkesvaror (EMV). De kanske istället borde ta en titt på sig själva, skriver varumärkesstrategen Christian Halsted i ett svar på Håkan Olofssons svidande kritik mot EMV.
Debatt
När Johan Neuman påstår att en krönika är behäftad med en lång rad fel, blir jag lika nyfiken som alla andra. Vad denna långa rad består av får vi dock aldrig veta, då bevisen mer påminner om Eldorados riksbekante avokadoröra. Den som innehöll 99,6 procent inte avokadoröra. Det skriver Håkan Olofsson i en replik.
Debatt
”Efter femtio år på butikshyllorna har Eldorado gått från varumärke till varumörker – ett bygge utfört med spade. Varje gång namnet trycks på en produkt sjunker värdet.” Det skriver varumärkesstrategen Håkan Olofsson i en svidande kritik av dagligvaruhandelns egna varumärken.
Debatt
Miljöorganisationer och livsmedelsbranschen måste jobba gemensamt för att vända klimat- och naturkrisen. Särskilt i tider när politiken inte prioriterar dessa frågor. Minskad konsumtion av kött är en av de viktigaste åtgärderna för att få ner klimatutsläppen, skriver företrädare för WWF.
Debatt
Aftonbladets Anders Lindberg och andra makthavare inom media tar inte sitt ansvar när de påstår att konkurrenssituationen i dagligvaruhandeln är så pass svag att det är skadligt för Sveriges konsumenter. Det menar Ica-handlare Viktor Rönn.
Debatt
Varje skjutning och varje brott som genomförs av kriminella som en gång började som snattare är ett grovt misslyckande. Det skriver SD:s Richard Jomshof och Katja Nyberg som kräver att polisen prioriterar instegsbrotten.
Debatt
Var både billig och exklusiv i samma förpackning. Våga stå ut från resten, och gå din egen väg. Ha ett öppet sinne, tänk både och, samt under och efter. Låt dig inte dras med i någon masspsykos eller grupptänkande. Det handlar inte om någon charterresa till jordens undergång, utan tvärtom – en möjlighet. Det skriver strategikonsulten Michael Dahl.
Debatt
Det är inte bara butiker i södra Sverige som riskerar att gå under. Den svenska livsmedelsproduktionen är koncentrerad till de hårdast drabbade områdena, och många bönder kämpar för sin överlevnad. Nu kräver en rad LRF handling med effektiva åtgärder från politikerna.
Debatt
Vi får gratulera till det nya jobbet som justitieminister Gunnar Strömmer. Sveriges kanske viktigaste ministerpost under denna mandatperiod, för att kunna vända den nedåtgående spiralen av ökande brottslighet, både när det gäller gängbrottsligheten men också brott i butik. Vi hoppas såklart på en politisk omstart och att du och dina nya kollegor i regeringen kan fatta de beslut som krävs. Här kommer några förslag från Livsmedelshandlarna på förslag som ni kan börja med direkt, skriver organisationens ledning.
Debatt
Staten förfogar över 300 miljarder utöver budget från elintäkter och har därmed möjlighet att återföra en del av detta till familjer och företag, det skriver Mathias Rebane, på Företagarförbundet. Han vill att den nya regeringen hämtar inspiration från Norge för att lösa krisen.
Debatt
Prisinformationslagen kom till för att förhindra fuskreor under exempelvis Black Friday. Även matbutiker inkluderades i frågan – men det bästa vore om alla dagligvaror kunde undantas, skriver Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.
Debatt
Många svenska riksdagspartier säger sig vilja öka Sveriges självförsörjning av livsmedel, och verka för ökad hållbarhet i livsmedelsproduktionen. Med större satsningar på Krav-märkt och ekologiskt jordbruk skulle Sveriges matproduktion bli både mer hållbar och mer svensk, skriver företrädarna för fem olika organisationer.
Debatt
Det händer otroligt mycket i dagligvarubranschen just nu – och vi vill gärna att du deltar i debatten. Här är åtta råd från chefredaktör Fredrik Svedjetun till dig som är intresserad av att skriva åsiktsmaterial för Dagligvarunytts läsare.
Debatt
Valet 2022 var en besvikelse och kan innebära fyra förlorade år. Det skriver Ica-handlaren Mikael Andersson, som anser att politikerna redan i valrörelsen fokuserat för mycket på kortsiktiga lösningar.
Debatt
Med tanke på den akuta klimatkris vi befinner oss i har det varit märkligt tyst om klimatfrågan, både i praktisk politik och i valrörelsen. Det är anmärkningsvärt, och oroande, skriver Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij.
Debatt
En av Sveriges viktigaste frågor just nu är hur vi skall kunna stoppa gängkriminaliteten och få stopp på skjutningarna. Utspel om hårdare straff, visitationszoner och hårdare tag för att signalera hårdhet haglar. Fokus borde i stället ligga på tidiga förebyggande insatser, skriver Martin Marmgren, rättspolitisk talesperson Miljöpartiet.
Debatt
Sämre tider innebär att konkurrensen från EMV ökar – och att etablerade varumärken måste fokusera allt hårdare på kvalitet. Och kommunicera den. Det skriver Klaus Hahn, vd på Testfakta Research Nordic.
Debatt
Alltför ofta är slutsatserna kring de höjda livsmedelspriserna förenklade, och alltför ofta pekas dagligvaruhandeln ut som ansvarig för utvecklingen. Det menar Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell.
Debatt
Valrörelsen domineras av strider om vem som bäst försvarar säkerheten, tryggheten, skoleleverna, patienterna… Men inte så mycket konsumenterna. Det är märkligt eftersom alla väljare är konsumenter och pris och hållbarhet på våra livsmedel i högsta grad är politiska frågor. Därför borde maten bli en valfråga – också, skriver Jan Bertoft på Sveriges Konsumenter.
Debatt
Sjukdomar orsakade av livsstilsval som en ohälsosam kosthållning ökar globalt. Samtidigt stiger priset på mat som en effekt av coronapandemin och kriget i Ukraina. Inflation slår i regel hårdast mot de som redan har det svårt ekonomiskt, och en nylig undersökning visar att var tredje svensk familj redan i dag inte har råd att äta frukt och grönt varje dag. För att ändra denna oroväckande trend behöver vi göra det enklare att äta hälsosamt. Vi föreslår därför en slopad moms på frukt och grönsaker så att en hälsosam kost blir överkomlig och tillgänglig för alla.
Debatt
En långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion krävs om vi ska kunna hejda de växande problem som nuvarande produktion orsakar. Sverige ligger i framkant, och för att fortsätta driva utvecklingen har Krav tagit fram fyra visionära målbilder för en mer hållbar livsmedelsproduktion. Men för att nå målen krävs bred samverkan och tydlig politisk vilja, skriver organisationen styrelse i en debattartikel.
Debatt
Inte ett enda av de ärenden som som butikerna har anmält under våren har hanterats på ett korrekt sätt. Det menar Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson som nu kan summera det organisationen kallar ”projekt överklaga”.
Debatt
EU har ett av världens hårdaste regelverk vad gäller livsmedelsproduktion. Det är i grunden bra, men vi får inte låta ogenomtänkta förslag göra mer skada än nytta, skriver den moderata EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd.
Debatt
När Coop bokar 10 000 ton svenskt griskött betyder det inte bara att grisböndernas ekonomi stärks utan också att försörjningstryggheten i Sverige ökar och att vi alla tar gemensamt ansvar för det miljömässiga och förebyggande djurhälsoarbetet som Sverige är är världsledande i. Det skriver Åsa Odell, ordförande för LRF Kött.
Debatt
Skatt på plastbärkassar som infördes för två år sedan har inte uppfyllt sitt syfte utan blivit kontraproduktiv. Det anser företrädare för Ikem, som vill se en politik som möjliggör teknisk utveckling och återvinning av all plast.
Debatt
Visst, EMV kommer att öka i dessa tider. Men det är bättre marknadsföring och kommunikation av unika styrkor som i långa loppet avgör vem som vinner. Det skriver Christer Nyman med en lång karriär bakom sig inom Ica och Coop.