fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Analys

Thomas Ohlén: Är det här islossningen för iskallt City Gross?

Flera nya butiker och flyttar till hetare affärslägen. Nu börjar det äntligen röra på sig för City Gross. Men det är fortfarande långt till 60 stormarknader. Det skriver Dagligvarunytts Thomas Ohlén.

Publicerad: 31 maj 2023, 12:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nu börjar det att hända saker hos tredje största stormarknadskedjan. Möjligen är det en form av islossning, skriver Thomas Ohlén i en analys.


Ämnen i artikeln:

City GrossAxfoodDagabLogistik

Dagligvarunytt avslöjade i december 2020 att City Gross siktade på att långsiktigt etablera 15 till 20 stormarknader och det var en nyhet som gav betydande eko i dagligvaruhandeln.

Särskilt hos Ica Maxi och Stora Coop.

Men sedan hände ingenting – utåt.

LÄS OCKSÅ: Dagligvarunytt avslöjar: City Gross siktar på 15-20 nya stormarknader

City Gross finns precis som för knappt två och ett halvt år sedan på bara 41 platser efter att butiken i Bromma i Stockholm nyligen stängts på grund av utgående hyreskontrakt.

Många bedömare hade sannolikt räknat med en påtaglig offensiv efter att marknadstvåan Axfood köpt 9,9 procent av aktierna i City Gross och även tagit över familjeföretagets grossist Bergendahls Food i slutet av 2021.

Axfoods dotterbolag Dagab har ett heltäckande logistiknätverk i Sverige och det talade också för att City Gross snabbt skulle sätta fler butiker framför allt norr om Mälardalen där närvaron begränsas till Falun och Sundsvall.

LÄS OCKSÅ: City Gross planerar jätteoffensiv – här är 20 orter som är heta för kedjan: ”Ett antal är på gång”

Integrationen med Axfood i form av bland annat sortiment, logistik och IT och omställningen till ett ”nytt” City Gross har uppenbarligen kostat mycket tid och kraft och det är inte heller lätt att hitta lägen och lämplig butiksytor och att blidka lokala politiker.

Karlstad är en av de orter där City Gross vill öppna men planerna motarbetades bland annat av en ledande socialdemokrat med förtroendeuppdrag för Coop Värmland.

Nu börjar det dock att hända saker hos omsättningsmässigt tredje största stormarknadskedjan och möjligen är det en form av islossning.

City Gross och dess vd Anders Wennerberg har klart med ytterligare två butiker – i Norrtälje och Skövde. Samtidigt får kedjan nya och mer attraktiva lägen i Stockholm (Bromma Blocks) och Västerås (Erikslund).

Foto: City Gross

Bromma Blocks blir i höst nästa destination för City Gross och i slutet av 2024 väntar flytt till en ny byggnad och ett attraktivare läge på handelsområdet Erikslund i Västerås.

Ungefär samtidigt intar City Gross expansiva Norrtälje där kedjan bland ska försöka utmana Sveriges största Ica Kvantum som hade en nettoomsättning på ungefär 650 miljoner kronor 2022.

LÄS OCKSÅ: Stor kartläggning: Så går Ica Kvantum – nyckeltal för alla 129 butiker

City Gross har nyligen signerat avtal om en butik i Skövde som enligt planerna kommer att ta emot första kunderna sommaren 2027.

Därmed kommer City Gross upp i minst 43 butiker – om inget oförutsett inträffar.

Det är fortfarande långt kvar till den nästan 50-procentiga ökning av antalet stormarknader som etableringschefen Peter Ekström kommunicerade i slutet av 2020 men expansionen till Norrtälje och Skövde är utan tvekan steg i rätt riktning för City Gross.

LÄS OCKSÅ: Anders Wennerberg berättar om uppsägningen och tuffa uppdraget

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev