Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Matsvinn
Innovation
Ett AI-drivet rekommendationsverktyg ska ge medarbetarna i Ica-butikerna råd om hur de ska minska svinnet. ”Vi behöver praktiska verktyg som hjälper oss i vardagen”, säger butikschefen Axel Eriksson.
Hållbarhet
Från 120 ton matsvinn per år till bara lite över sju ton. Den förändringen har Stora Coop i Visby lyckats med. Det var en av framgångshistorierna som berättades vid den nordiska konferensen om matsvinn i Stockholm på onsdagen.
Etablering
Sveriges enda återbruksgalleria, Retuna i Eskilstuna, får sin första matbutik. Ekologiska varor som är på väg att passera bäst före-datum står i fokus. “Den blir unik i sitt slag“, säger handlaren Lola Baumgarten.
Hållbarhet
Butikerna kämpar med sin ekonomi och letar nya sätt att sälja varor. Flera har sökt sig till maträddar-appen Too good to go. ”Vi har sett en extrem tillväxt i antalet anslutna butiker under hösten”, säger Sverigechefen Sofia Edholm.
Hållbarhet
Matsvinn är en av de största hållbarhetsutmaningarna inom livsmedelskedjan. Nu accelererar Coop Nord sitt arbete med att minska svinnet genom ett nytt samarbete med maträddarappen Too Good To Go. "Vi vill göra det enkelt för våra kunder".
Etablering
Stockholms Stadsmission öppnar fem nya Matmissionen-butiker under 2023, till följd av ”kraftigt ökade behov” av mat till kraftigt reducerade priser. ”Vi ser fram emot att kunna möta detta med en fortsatt expansion”, säger Johan Rindevall, chef för Matmissionen.
Hållbarhet
De sociala matbutikerna tar hand om varor från livsmedelskedjan som riskerar att bli svinn. Och i tider av stark matprisinflation växer behoven av livsmedel till reducerat pris. I Malmö hinner butiken inte med alla ansökningar, enligt Skånska Dagbladet: ”Det blev helt ohållbart”
Etablering
Matmissionens nya butik i Kista är ett svar på det rekordstora medlemsintresset. I Stockholm lever 250.000 människor i relativ fattigdom – och allt fler har svårt att få ihop vardagen när matpriserna skenar. ”Vi vet att efterfrågan i Järvaområdet är stor”, säger Johan Rindevall på Stockholms Stadsmission.
E-handel
Matsmart har stängt ännu en finansieringsrunda. E-handelsbolaget lyckades locka 400 miljoner kronor i nytt kapital. ”Med stigande priser och inflation ökar relevansen för det vi gör ännu mer”, säger vd Karl Andersson.
Rapporter
Matsmart ökade omsättningen inom samtliga försäljningsområden. Här är siffrorna för hela koncernen under 2021. ”Vi jobbar nu på att gradvis bli finansiellt lönsamma”, säger koncernens vd Karl Andersson.
Hållbarhet
Nu växlar Coop Sunne upp i sin hållbarhetssatsning. I torsdags började butiken producera egen gödsel på varor som inte går att sälja. ”Målet är att vi inte ska behöva slänga bort någon mat alls”.
Hållbarhet
På dagen ett år sedan lanserade Coop mål om max en procent matsvinn i kedjan. Här ger tre personer inom Coop i Sverige en lägesrapport om vilka konkreta åtgärder som vidtas. ”Nu har vi en lista på aktiviteter”, säger Helene Ljungstedt, chef marknad och hållbarhet hos Coop Norrbotten.
Hållbarhet
En tredjedel av all mat som produceras i världen kastas – och studier visar att var femte matkasse som bärs hem i Sverige hamnar i soporna och aldrig konsumeras. Här är det viktigaste området för att minska matsvinnet.
Etablering
Tre nya sociala matbutiker öppnas i ett nytt samarbete med bättre systemstöd. Här är planen, första läget och en titt in i en butik. ”Satsningen gör det lättare för branschen att donera och minska svinnet”, säger Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel.
Utblick
Storbritanniens fjärde största dagligvaruaktör, Asda, har haft stora framgångar med sitt koncept för lösvikt. Nu lanseras ytterligare 50 produkter som ska säljas förpackningsfria i flaggskeppsbutiken.
Utblick
Frankrike var först med att förbjuda butikerna att slänga överbliven mat. Leclerc-butiken i Hauconcourt skänker elva ton livsmedel om året. Men lagen fungerar inte lika bra överallt, och nu diskuteras en skärpning av reglerna.
Hållbarhet
Snabbväxande Matsmart siktar på fortsatt expansion. Lanseringen i Tyskland har gått över all förväntan och landet kommer att vara bolagets största marknad innan året är slut. ”Intresset för oss är jättestort, både bland konsumenter och investerare”, säger vd Karl Andersson som ser globala möjligheter för bolaget.
Hållbarhet
Ett lag med fyra studenter från Lund deltog i den internationella tävlingen Global Case Competition. Temat: Framtidens mat. ”Vi formade ett förslag kring närproducerade livsmedel och matkvalitet”, säger Alejandra Revilla Cejudo.
Innovation
Interaktiva etiketter på livsmedelsförpackningen som skiftar färg när innehållet börjar blir dålig kan snart bli verklighet. Det svenska innovationsföretaget Innoscentia har utvecklat tekniken som snart ska testas skarpt i butik.
Hållbarhet
Digitala hjälpmedel, att packa och sälja ut varor som bör ätas snart och ett ökande intresse hos kunderna. Det är tre viktiga framgångsfaktorer som gör att Hemköps-kedjan är på god väg att nå målet om halverat matsvinn.
Hållbarhet
Arla startar en digital outlet där mejerivaror med kort hållbarhet säljs betydligt billigare. Målet är att minska matsvinnet genom att låta färska produkter komma till nytta för både butiker och konsumenter.
Butiksinspiration
Lund. Under parollen ”Resurskocken” räddar kockarna på Ica Clemenstorget i Lund tonvis med mat som annars hade blivit svinn. Kreativitet är framgångsreceptet.
”Det gör vårt jobb så roligt”, säger kökschef Lotta Westerlund.
Hållbarhet
Willys svinnlådor har gjort succé. Totalt har kedjan räddat 380 ton mat frukt och grönt från att slängas.
– Kunden sparar pengar och vi minskar svinnet i butik, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.
Hållbarhet
Coop vill ta ett större ansvar för att branschen ska bidra till att minska matsvinnet. Därför sätter kedjan upp ett mål om att det matsvinn som uppstår i den egna verksamheten ska vara mindre än en procent av omsättningen år 2025.