fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera
Innehåll från Fontana

Tog Halloumi, grekisk olivolja och fetaost till Sverige – nu firar Fontana 45 år

Den 19 maj firar det svenska familjeföretaget Fontana jubileum. Då har det gått 45 år sedan grundaren Frixos, Papadopoulos, startade Fontana och började med att importera mat främst från Medelhavet till svenska butiker.

Publicerad: 4 maj 2023, 11:26


Fontanas historia började 1978, när grundaren Frixos åkte runt i en egen folkvagnsbuss och sålde juice från Cypern.

När Frixos och Maro Papadopoulos kom som flyktingar från Cypern till Sverige i mitten av 1970-talet försörjde de sig och sina två små barn genom att ta flera jobb var, allt från städare till svetsare.

Fontanas historia började 1978, när Frixos åkte runt i en egen folkvagnsbuss och sålde juice från Cypern. Bara ett par år senare så hade verksamheten vuxit och Fontana hade introducerat oliver, olivolja och fetaost i den svenska dagligvaruhandeln.

Ytterligare några år senare, 1984, tog företaget nästa steg och presenterade ännu en produkt på den svenska marknaden. Denna gång var det Cyperns nationalost, halloumin, som började att säljas i svenska livsmedelsbutiker.

– Första gången pappa tog halloumin till Sverige importerade han bara en enda kartong. Den tog honom ett helt år att sälja. I dag säljer vi mer än 1,6 miljoner kilo halloumi om året, berättar Loizos Papadopoulos, vd för Fontana Food.

Från Halloumi till Grilloumi®

– Grilloumi är vårt alldeles egna familjerecept på grillost, man kan säga att det är vår familjeost. Den svenska lokalproducerade Grilloumin, gjord efter grekiskt recept, lanserades 2019. I dag producerar vi både en svensk och en grekisk Grilloumi för att möta den ökade efterfrågan på grillostar, berättar Loizos Papadopoulos.

Loizos Papadopoulos började hjälpa till på föräldrarnas företag redan som liten pojk och i dag är han företagets vd och även ägare.

– Jag har jobbat på Fontana sedan barnsben med allt från att lasta av containers till att demonstrera produkter i butik. Som ”riktig anställd” började jag direkt efter att jag hade studerat ekonomi i London, säger han.

Trivs på jobbet

Det är tydligt att Loizos Papadopolos har hamnat på rätt plats i livet. Inte minst när han berättar att på fredagar så längtar han ofta till måndag och tänker på allt han ska ta itu med då.

Han är bevisligen inte heller den enda av företagets anställda som trivs på jobbet. Tidigare i år så hamnade Fontana på en hedersam plats 21 på listan ”Sveriges bästa arbetsplatser”. Detta i kategorin medelstora organisationer.

Det var sex år sedan Fontana bestämde sig för att delta i de årliga medarbetarundersökningar som organisationen ”Great place to work” utför. Undersökningen går ut på att mäta engagemang och trivsel genom att personalen får svara på frågor om ledarskap, arbetsmiljö och kamratskap.

– Vi är så otroligt glada för detta! För oss som familjeföretag finns det ingen finare utmärkelse än att ha nöjda och engagerade medarbetare. Extra glada är vi över att nio av tio av våra medarbetare svarade att Fontana är en utmärkt arbetsplats, säger Loizos Papadopoulos.

Trygga relationer

Han tror att företagets platta organisation bidrar mycket till trivseln.

– Det gör oss snabbrörliga och att vi har kul tillsammans. Men det är självklart mycket annat som också bidrar, inte minst att vi tänker långsiktigt både vad det gäller kunder, leverantörer, medarbetare och miljö.

Loizos Papadopoulos framhåller att en av familjeföretagets styrkor är att de har haft så långa samarbetsavtal med sina producenter som många också är familjeföretag. Flera gånger per år åker han till bland annat Cypern och Grekland och träffar Fontanas leverantörer.

– Vissa har vi samarbetat med i över 20 år. Vårt fokus är, och kommer alltid att vara, kvalitet och goda smaker. Vi lever efter pappas motto och skulle aldrig sätta vårt varumärke på något som vi inte själva skulle bjuda våra vänner eller familj på, säger Loizos Papadopoulos.

Han tillägger att de trygga relationerna inte bara har skapat produkter med den kvalitet som Fontana önskar.

– Våra långa och goda relationer med producenterna har också säkrat leveranserna i kristider. I somras var det till exempel svårt att få hem varor, vi på Fontana hade inga problem att leverera fetaost till den svenska marknaden.

Framtidens fabrik

– Idag har vi etablerat en egen fabrik på Cypern, för att kunna säkra både kvalitet och leveranser. Med våra nya partners är vi tre familjer som tillsammans äger hela kedjan, från mjölk, produktion till försäljning.

En annan aspekt på trygghet och ett viktigt fokus som företaget har är hållbarhetsfrågor. I den andan projekteras nu ”framtidens fabrik” på Cypern, med planer för uppstart av byggnation under 2024.

– Denna fabrik kommer att vara något utöver det vanliga i alla bemärkelser. Det har alltid varit min pappas dröm att äga en egen halloumifabrik på Cypern och nu uppfyller vi drömmen. Där siktar vi på att vara ledande i hållbarhetsfrågor, inte minst vad gäller djurhållningen.

Under tiden som den nya fabriken växer fram, nya smaker testas och samarbeten utvecklas så fortsätter personalen att träffas i företagets stora kök på huvudkontoret i Stockholm. Där bollar de idéer och äter god medelhavsmat tillsammans.

- Även om vi redan har lyckats med att introducera många nya smaker i det svenska köket är vi långt ifrån klara med vår matmission. Nya smakupplevelser ligger alltid och puttrar i en gryta någonstans i världen, och vi kommer garanterat att leta upp dem, säger Loizos Papadopoulos, vd för Fontana Food.

Vet du skillnaden mellan Halloumi och Grilloumi®?

Skillnaden mellan halloumi och Grilloumi är i mjölksammansättningen. För att kallas halloumi måste osten dessutom vara kryddad med mynta och vikas för hand enligt det cypriotiska ursprungsreceptet.

– Halloumin är originalet och är nu äntligen ursprungsskyddad inom EU, säger Loizos Papadopoulos, vd för Fontana Food som var först med att introducera halloumi till Sverige och även först i världen med ekologisk halloumi.

Halloumi originalet genom tiderna.

Sugen på att veta mera om Halloumi?

Texten är en annons från Fontana