tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Willys och Hemköp släcker ljuset: ”I den här situationen måste vi alla bidra”

Publicerad: 31 oktober 2022, 06:31

Foto: Thomas Ohlén/Monika Nilsson Lysell

Axfood vill bidra till en minskad elförbrukning. Bland annat släcks ljuset på fasader, skyltar och parkeringar efter stängning. ”Det viktigt att alla drar sitt strå till stacken”, säger hållbarhetschef Åsa Domeij.

Ämnen i artikeln:

Willys

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Ju fler som minskar elförbrukningen, desto mindre ökar elpriserna i vinter. Dessutom minskar risken för effektbrist och dritfstop i elnätet. 

Det har Axfood tagit fast på och vill bidra. Koncernen ska nu minska elförbrukningen med 18 miljoner kilowattimmar. 

– Vi står inför en situation i vinter där Sverige riskerar både effektbrist och att delar av elnätet måste stängas av, och där vi inte vet hur höga elpriserna kan bli. Då är det viktigt att alla drar sitt strå till stacken, och gör det som är möjligt för att spara in på elen. Om alla bidrar kan vi faktiskt undvika både effektbrist och driftstörningar, och dessutom sänka priset på el för alla, säger hållbarhetschef Åsa Domeij i en kommentar. 

Willys, Eurocach, Snabbgross samt de egenägda Hemköpsbutikerna kommer att släcka belysningen på fasader, skyltar och parkeringar när verksamheten inte är igång. 

Temperaturen för och användningen av kylar, frysar, lagerutrymmen, e-handelsskåp, ugnar och grillar optimeras. Dessutom ökas takten i omställningen till LED-belysning. 

Ute i butikerna kommer man också att lägga ett större fokus på energisparande rutiner så som att vara noga med att stänga dörrarna till kylanläggningar. 

Bara Willys kommer att minska sin elförbrukning med cirka 11,7 miljoner kilowattimmar . 

– Var och en av de här åtgärderna låter kanske inte som att det skulle betyda så mycket, men många bäckar blir verkligen en stor å i det här fallet. I den här situationen måste vi alla bidra med det vi kan, säger vd Thomas Evertsson. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev