tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Undersökning: Matbutikerna fortsätter att ta emot kontanter – så tänker de om framtiden

Publicerad: 25 augusti 2021, 05:26

En majoritet av dagligvarubutikerna planerar att fortsätta ta emot kontanter.

Foto: Gustaf Olsson

94 procent av handlarna i dagligvaruhandeln tar fortsatt emot kontanter. En betryggande majoritet planerar att fortsätta göra det, visar en undersökning från Svensk Handel. ”Det är uppenbart att kontanter kommer att fortsätta spela en viktig roll i samhället”, säger Bengt Nilervall, expert på betalfrågor.

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Allt fler väljer att betala med kort eller dylikt när de handlar i affär. 

Trots det fortsätter många butiker att erbjuda kunderna möjlighet att betala med kontanter, visar Svensk Handels undersökning. 

Inom dagligvaruhandeln erbjuder 94 procent fortsatt kontantbetalning, inom sällanköpshandel 84 procent. Sammanvägt landar siffran på 87 procent. 

– Det är viktigt att komma ihåg att möjligheten till att betala kontant fortsatt är viktig för stora grupper inom samhället. Handlare tar ansvar för att hantera kontanter när stora delar av samhället monterar ner kontanthanteringen, säger Bengt Nilervall i en kommentar. 

Även om det är höga procentsatser så är siffrorna något lägre än i fjol då 96 procent av dagligvaruhandlarna uppgav att de hanterade kontanter, motsvarande siffra för sällanköpshandel var 86 procent. 

I undersökningen frågar Svensk Handel handlarna huruvida de någon gång planerar att sluta ta emot kontanter. 

64 procent av dagligvarubutikerna svarar att de inte tror att de kommer att göra det. Tre procent tror att de kommer att göra det inom de närmaste tre åren och 26 procent 2025 eller senare. 

– Det är uppenbart att kontanter kommer att fortsätta spela en viktig roll i samhället även framöver och frågan som måste ställas är vem som bär huvudansvaret för att säkra kontanternas framtid. Vi anser att staten måste ta ett större ansvar för att säkerställa att kontanthanteringen fungerar i hela vårt avlånga land, säger Bengt Nilervall.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev