Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Ukrainakrisen slår inte mot livsmedelsförsörjningen – än: ”Läget kan snabbt förändras”

Publicerad: 1 mars 2022, 13:40

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg under dagens pressbrief om livsmedelsförsörjningen och krisen i Östeuropa.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Den svenska livsmedelskedjan är inte påverkad av den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen. Än. Men läget kan snabbt förändras. Det framgick under dagens pressbriefing med landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg, representanter från myndigheter och livsmedelsbranschen.

Ämnen i artikeln:

LivsmedelsförsörjningSvensk DagligvaruhandelLivsmedelsföretagen

AR


När landsbygdsministern i dag träffade representanter från livsmedelsbranschen, Jordbruksverket och Livsmedelsverket var det varuförsörjningen, kostnadsläget och produktionsutvecklingen som stod i fokus, och hur allt detta påverkas av det förändrade omvärldsläget.

Kontentan var att livsmedelsförsörjningen inte påverkas nu direkt, men indirekt kan en ökning av världsmarknadspriserna för olja och spannmål (där Ukraina är en av världens största spannmålsexportörer) leda till ökade livsmedelspriser i Sverige.

Även ökade energipriser kan påverka produktionskostnaderna för livsmedelsproducenterna, och därmed påverka priserna.

– Vi är inte självförsörjande på livsmedel, Sverige är beroende av handel och EU-samarbetet är ett viktigt redskap för att säkerställa att våra leverantörskedjor fungerar. Nu är det därför viktigt att vi arbetar vidare med en analys av vad ett möjligt försämrat scenario skulle innebära och det arbetet pågår inom Regeringskansliet, säger Anna-Caren Sätherberg.

Däremot, betonar hon, finns det ingen risk för att det blir någon brist på mat Sverige.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev