Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Tre partier tycker att Icas, Axfoods och Coops dominans är problematisk: ”Oproportionerligt stor makt”

Publicerad: 7 september 2022, 07:59

Grafik: Miriam Järlesjö

Vad tycker riksdagspartierna om punktskatter, snusförbud och gårdsförsäljning av sprit? Det har Livsmedelsföretagen tagit reda på. ”Både höger och vänster har förstått att punktskatter inte är rätt sätt att förbättra den svenska folkhälsan”, kommenterar Jimmy Sandell.


Ämnen i artikeln:

Livsmedelsföretagen

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har bett de åtta riksdagspartierna svara på 26 påståenden som är viktiga för svenska livsmedelsproducenter. 

Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet instämmer helt i påståendet ”det är problematiskt att tre livsmedelskedjor kontrollerar 90 % av den svenska dagligvarumarknaden”. Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna instämmer delvis. Liberalerna har inte svarat på Livsmedelsföretagens frågor. 

– De tre största livsmedelskedjorna har en oproportionerligt stor makt och partierna verkar också ha insett detta. UTP-lagen är ett viktigt verktyg men sannolikt kommer det krävas fler insatser för att vi ska få en sund och rättvis livsmedelsmarknad, säger Jimmy Sandell, kommunikations- och näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, i en kommentar till undersökningen.

LÄS OCKSÅ: Konkurrensverket om prishöjningarna: ”Skulle behöva granskas” 

”Genom vår valmatris tycker jag att man får en bra bild av vilken sorts livsmedelspolitik de olika partierna vill bedriva”, säger Jimmy Sandell.

Foto: Pressbild

En annan fråga där partiernas åsikter skiljer sig mycket åt handlar om gårdsförsäljning av alkohol. Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna instämmer helt i påståendet ”gårdsförsäljning av alkohol inklusive starksprit borde vara tillåten”. Kristdemokraterna och Miljöpartiet instämmer delvis. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet instämmer inte alls. 

Livsmedelsföretagen motsätter sig punktskatter på livsmedel, som till exempel sockerskatt, som verktyg för att förbättra folkhälsan. Undersökningen visar att punktskatter får motstånd även hos partierna. KD, SD, V och MP instämmer inte alls i påståendet om att punktskatter på livsmedel är bra. MP, C och M instämmer delvis i påståendet. 

– Det som behövs är breda insatser från många aktörer, inte minst när det gäller att informera och upplysa om betydelsen av sunda levnadsvanor, varierad kost och rörelse i alla åldrar, säger Jimmy Sandell. 

I frågan om EU:s snusexportförbud ser Livsmedelsföretagen den tydligaste politiska skiljelinjen. S, V och MP instämmer inte alls i påståendet om att Sverige bör verka för att häva exportförbudet. C, M, KD och SD instämmer helt. 

Livsmedelsföretagen menar att snuset har en enorm exportpotential. 

– Vi hoppas att få med oss alla partier på den här frågan, säger Jimmy Sandell. 

LÄS OCKSÅ: Parti för parti ger besked om stölder och elräkningar 

 

Monika Nilsson Lysell

Reporter

monika.nilsson@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Livsmedelsföretagen

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev