fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Tolv profiler – här våra viktigaste frågor inför valet: ”Brottsligheten blir tuffare”

Publicerad: 31 augusti 2022, 12:41

Sofia E Olsson, Anneli Borg Lundgren, Kaj Hänninen, Ellinor Puerto, Roger Arvidsson, Fabiola Wikström, Emma Nilsson Billefors och Åsa Domeij svarar på vilken fråga som är viktigaste i valet. Foto: Stockphoto/Arkivfoto

Brottsligheten, hållbarhet och en levande landsbygd är några av svaren, när Dagligvarunytt frågade tolv personer i dagligvarubranschen: Vilken är den viktigaste frågan i valet, för dig i din yrkesroll?

Ämnen i artikeln:

Ica SverigeCoop SverigeAxfoodGränshandel

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.seSofia E Olsson, chef för innovation och konceptutveckling, Ica Sverige:

– Hur vi tar oss an livsmedelsstrategin och frågor kring ett mer hållbart matsystem – hur vi kan samverka inom det området för största effekt. 

Monica Jörgensen, butikschef, Hemköp Södra Backa, Borlänge: 

– Frågan om trygghet är av absolut högsta prioritet. Det är stökigt utanför butiken kvällstid. Det förekommer både stölder och hotfulla situationer som skapar en otrygg arbetsmiljö. Handeln som hanterar stora mängder av varor och pengar direkt mot kund är särskilt utsatt. Nu är det politikernas uppgift att skapa ordning och trygghet i samhället. Det jag kan göra är att besöka högstadieskolan som ligger i närområdet för att berätta hur snatterier påverkar oss som butik. Men utöver det kan jag inte göra så mycket för att påverka situationen. 

LÄS OCKSÅ: Stor sorg efter skjutningen på Emporia: ”Många upplevde paniken och hörde skriken” 

Lucas Elgehed, drift- och försäljningschef, Coop Oskarshamn:

– Det viktiga nu är att få bukt på världsläget och stabil tillvaro i Europa. Att det pågår ett krig i vårt närområde 2022 är helt bedrövligt och en katastrof ur humanitär synpunkt. Det innebär ju även ett förhöjt säkerhetsläge här. 

Emma Nilsson Billefors, vd Ica Maxi Nacka:

– Trygghets- och säkerhetsfrågan. Jag har inte svaret på vad som behöver göras, om jag hade det skulle jag vara politiker i stället för handlare. I min roll ser jag hur brottsligheten blir tuffare när det blir tuffare i samhället. Bedrägerier och cyberattacker ökar och vi är inte jättevana vid att hantera sådana brott. Vi behöver skapa trygghet i samhället i stort, och arbeta gemensamt och proaktivt. 

Fabiola Wikström, e-handelschef, Hemköp:

– Hållbarhet ligger oss varmt om hjärtat, vi vill förändra och guida till bra matvanor och tänka på det när vi har en hel logistikkedja, det är en hjärtefråga för oss så klart.

LÄS OCKSÅ: Branschbytaren hyllad för sitt ledarskap: ”Behövde ett miljöombyte och en nystart” 

Magnus Persson, handlare på Hemköp City i Västerås och Hemköp Gesters i Stockholm:

– Just nu är det säkerheten som är det viktiga. Det är otroligt mycket problem med snatterier och stölder, och oro inför höjda matpriser. Sedan också att det har blivit ett tuffare klimat för personalen, våra medarbetare att jobba i.

Madelene Herner, butikschef, Coop Ängelholm:

– Det finns många viktiga frågor. Så som det ser ut just nu i världen tänker jag mycket på hur vi ska kunna klara oss själva genom kriser. Hur vi behåller våra egna bönder och har ett bra jordbruk så att vi inte blir för hårt drabbade under större kriser.

Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood:

– Allt som rör mat och miljö är jätteviktigt. Det skulle behövas mer tryck i de här frågorna från politiken. I dag läggs för mycket ansvar på näringslivet. Vi har gått ut med att vi vill se sänkt moms på hållbar mat och märkt att det finns rätt mycket intresse för frågan. 

Roger Arvidsson, butikschef, Coop Högboda:

– Det är svårt att svara på, men säkerheten. Man är alltid bekymrad över det med skjutningar även om inte det drabbat vårt område på det viset, men man vet aldrig. Samhällsklimatet i stort, vart vi är på väg i samhället drabbar oss i handeln också. Inflation och den ekonomiska biten är också värt att ta upp, vad händer om inflationen stiger och räntorna går upp? Då får kunderna mindre pengar i fickan och kommer handla mindre av oss.

LÄS OCKSÅ: Här har Coop starkare siffror än jättarna – och råd att ge återbäring: ”Vi är betydligt närmare kunderna” 

Kaj Hänninen, vd, Hypermat Charlottenberg:

– Den frågan är besvärlig att svara på. Den viktigaste valfrågan är att det får vara fred och lugn och ro i vårt land. Att vi inte utsätts för sjukdomar, krig eller kriminalitet. 

Anneli Borg Lundgren, vd, Coop Värmland:

– Att politikerna fortsätter arbeta för ett öppet landskap. Sedan arbetar vi med att få till en förändring av landsbygdsstöd för butiker, så att det kopplas till butik och inte till organisationsnummer. Eftersom alla våra butiker, till skillnad från till exempel Ica, har samma organisationsnummer hämmar det de butiker som är beroende av landsbygdsstöd och det påverkar Coops möjligheter att fortsätta driva handel på landsbygden. 

Ellinor Puerto, chef för sortimentsutveckling EMV, Axfood:

– Nu står vi inför en jättestor utmaning vad gäller att nå de klimat- och miljömål som finns uppsatta för branschen. Axfood vill att politikerna sänker momsen på hållbar mat – det är ett steg. Miljö- och klimatfrågorna får ofta stå tillbaka när det råder osäkerhet i världen, men vi måste fortsätta fokusera på det. För Dagabs del handlar det om att fortsätta fokusera på prisvärde, produkter som kan locka konsumenter att välja hållbara produkter är jätteviktigt liksom innovation inom proteinskiftet. 

LÄS MER: Saltå kvarns känga mot livsmedelsjättarna: ”Ganska lätt att gömma sig” 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev