fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Näringspolitik

Tidigare Ica-vd:n till försvar för handlarna: ”Hög tid att förstå verkligheten”

Publicerad: 19 juni 2023, 10:14

Roland Fahlin har tidigare varit vd för Ica.

Foto: Miriam Järlesjö, Gustaf Olsson

Roland Fahlin, tidigare vd för Ica AB, går ut till stöd för Ica-handlarna i prisdebatten. "Om någon fortfarande tror att det går att bli rik på höga matpriser så är det hög tid att förstå verkligheten", skriver han i Dagens industri.

Ämnen i artikeln:

Ica GruppenIca SverigeMatpriser

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Det är en "gammal och unken" inställning till företagande som präglar debatten om Ica-handlarna och priserna, skriver Roland Fahlin i en debattartikel i Dagens industri.

Fahlin, som var koncern–vd för marknadsettan från 1986 till 2001, skriver vidare att grunden till Icas framgångar i dagligvaruhandeln bygger på "träget arbete i butikerna" och ett "långsiktigt stöd bakifrån".

Inte att någon form av maktutövning skulle ha bäddat vägen för koncernen.

"Det finns inget företag som har varit föremål för mer ingående konkurrensgranskning än Ica. Jag var själv involverad redan för 40 år sedan. Och sanningen är att ingen har kunnat hävda att Ica har missbrukat sin storlek. Resultatet kommer att bli detsamma i nästa granskning också", skriver den tidigare vd:n.

LÄS OCKSÅ: Dokument – våren som skakade Ica: ”Vi är under attack”

Han menar också att det inte finns något "exceptionellt" med vinstnivåerna inom koncernen utan att det finns butiker som har "riktigt bra vinster" likväl de som "sliter sig för att hålla sig över noll".

"Så blir det i en grupp på 1.500 företag med individuella ägare", skriver Roland Fahlin.

"Jag vet ju att ingen handlare blir rik på en dålig butik. Och visst är det väl bättre att lönsamheten sprids över hela landet – att Ica kanske skapar 1.000 mångmiljonärer – än att resultatet skapar en mångmiljardär, vilket inte är helt ovanligt i den här branschen", fortsätter han.

Vidare menar Roland Fahlin att Ica – över hela landet – bidrar med skatteintäkter och jobb.

Samtidigt säger han sig se den galopperande inflationen som en utmaning för koncernen, som liksom övriga dagligvaruhandeln haft flera decennier av stabil tillväxt till följd av ökad konsumtion.

Vidare menar han att det också finns utrymme att kritisera handlare som inte "tar sitt samhällsansvar".

"De handlare som gjorde aktieaffärer under den känsliga period när rykten började gå om ett eventuellt utköp av Ica från börsen borde ha tänkt sig för – oavsett om det som gjordes var formellt fel eller inte", skriver han.

LÄS OCKSÅ: Expertens besked om prisrallyt – efter 15 månader av höjningar

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev